Ursviks egna bin

I anslutning till Ursviks stadsodling, intill Marieborgsgatan i höjd med Oxenstiernas allé finns Ursviks egna bikupan och de gemensamma odlingslådorna. Ta chansen att bli bifadder, lär dig mer om bin och var med och slunga din egen goda Ursvikshonung!

Bin fyller en viktig funktion i naturen, bland annat genom att pollinera våra växter, till exempel i Ursviks trädgårdar, parker och i de närliggande odlingslådorna. Bikuporna bidrar till både ekosystemet och den biologiska mångfalden i området.

För ett par år sedan kom de till Ursvik – ungefär 60 000 bin med tillhörande kupor. Sedan dess har man kunnat njuta av deras idoga flit och härliga surrande i området kring Ladugårdsgatan. Vissa tror att bin är farliga, men Filip Gustafsson på Bee Urban, som har det övergripande ansvaret för Ursviks bikupor, ger lugnande besked:

– Getingar kan vara besvärliga och många blandar ihop getingar och bin. Ett bi dör om det sticker någon, så det vill de förstås undvika. På Bee Urban har vi många bikupor igång på olika platser där det är mycket människor, och det är inga problem så länge man låter bikuporna vara ifred. Vi tar väl hand om bina i Ursvik och vill gärna fortsätta få hjälp av duktiga bifaddrar.

Att bli bifadder är enkelt och kostar inget. Du anmäler dig bara till mejladressen nedan. I slutet av maj varje år hålls ett inledande startmöte med Bee Urban. Därefter blir det 1-2 möten till under sommaren, då du som bifadder får se hur bina arbetar och lära dig mer om hur man sköter bin.

I september är bifaddrarna med när det är dags för den årliga skördefesten – honungsslungningen. Det brukar bli ungefär 50-60 burkar av den goda Ursvikshonungen, som fördelas mellan faddrarna.

Alla som bor i Ursvik kan anmäla sitt intresse för att bli bifadder, kontakta Anna Blank på anna@ursvik-kb.se.