Grönskande ätbar vägg vid infarten till Ursvik!

21 juni 2021

Blomsterprakt, ätbara bär på ”plockhöjd”, klimatsmart bevattning och 67 växtarter som främjar biologisk mångfald. Vi pratar förstås om växtväggen som klär sopsugsterminalen på Gamla Enköpingsvägen.

Det är väl knappast någon som missat den gröna kostym som klär den terminal, dit Ursviksbornas sopor sugs i långa ledningar? Men färre känner nog till bakgrunden till den vertikala och delvis ätbara vegetationen.

Vi ringde upp Mari Chmielewski, projektsamordnare för sopsugsanläggningar på Sundbyberg Avfall & Vatten för att få veta mer.

– Som många Ursviksbor noterat är det här vårt andra försök. Den förra växtväggen klarade tyvärr inte vintern så bra, så den här gången har vi satsat på en teknik som mer efterliknar en naturlig miljö. Växterna får mer jord, större plats att växa på och näring från ett mineralbaserat material.

Hur gick själva montaget till?
– Det var lite som att bygga lego i stora klossar. Växterna kom färdigplanterade i kassetter som monterades fast på reglar över hela väggen, som innan hade försetts med en skyddande gummimatta.

Hur föddes idén om en blomstrande sopsugsterminal?
– Det stod reglerat i detaljplanen att sopsugen skulle kläs med växter, eftersom den är placerad så synlig, alldeles vid Ursviks infartsport. Så förslaget är inte vårt, men ligger helt i linje med våra satsningar för ett bättre klimat och en bättre miljö.

Vad är det som växer här?
– Här samsas 67 olika arter, noga utvalda för att locka fjärilar, bin och andra insekter. De blommar mellan april och oktober och några exempel är krysantemum, höstöga, aster, flocknäva, jordgubbe, smultron, citronmeliss, gräslök och oregano. Tanken är att väggen ska vara fin även vintertid med vackra grenar, stänglar, frökapslar och vintergrönt.

Låter som att väggen kräver ständig bevattning?
– Vi har satsat på ett klimatsmart system, där regnvatten från taket lagras i stora tankar under sittbänkarna. Bevattning sker automatiskt enligt ett visst tidsintervall, men vi åker dit en gång i veckan och tillsätter gödsel i tankarna.

Kommer Sundbyberg avfall & vatten satsa på fler gröna väggar?
– Ja, det är troligt. Ett av målen i vår verksamhetsplan är att främja den biologiska mångfalden, vilket gör växtväggar till passande satsningar. Vi planerar just nu för en sopsugsterminal i Rissne och diskuterar just nu både växtvägg och sedumtak. Kanske med ett insektshotell i anslutning.

Slutligen, är det tillåtet att smaka på bären?
– Ja, det är meningen! Jag tror många kommer spendera semestern hemma även i år, så det är ju perfekt att kunna gå ner hit, slå sig ner i solen på bänken med barn eller barnbarn och plocka lite bär.