Fira stressfria dagen med ett skogsbad!

25 maj 2021

Shinrin-yoku, skogsbad på svenska, är naturterapin från Japan som just nu trendar i hela Europa.
– Ett enklare och mer effektivt sätt att minska stress är svårt att hitta, säger Susanna Bävertoft, Ursviks egen skogsbadsguide.

Vi strålar samman vid Nötbacken, en av de allra vackraste platserna i Igelbäckens Naturreservat i Sundbyberg. En hassellund där blå- och vitsippa, gullviva, smörblomma och liljekonvalj brer ut sig i mjuka mattor.

Vi har kommit för att bada våra sinnen i skogens atmosfär genom Shinrin-yoku, 森林. En metod som går ut på mycket långsam vandring på mjuka stigar i kombination med aktiviteter som öppnar våra sinnen och låter skogens dofter, ljud och känselintryck lugna ner kropp och hjärna. Något Susanna kallar att ”hamna i naturvaro”.

Skogsbad är en form av naturvistelse som utvecklades i Japan under 1980-talet, i samband med att en våg av stressrelaterad ohälsa svepte över landet. Myndigheterna kom fram till att den urbaniserade japanen kommit för långt ifrån sin naturliga miljö. Man inrättade hälsoparker över hela Japan för att möjliggöra vistelse i naturen under lugna och kravlösa former. Tack vare bevisade hälsoeffekter – minskad stress, lägre blodtryck, stärkt immunförsvar, förbättrad kognitiv förmåga – har konceptet spridit sig över hela världen, berättar Susanna, som är certifierad skogsterapiguide av Scandinavian Nature & Forest Therapy Institute.

Hon ber oss ta plats på våra liggunderlag, där vi i olika övningar ska fokusera på att öppna upp ett sinne i taget. Sedan inbjuds vi till att sakta ströva omkring för att utforska hur platsens olika naturmaterial känns mot händerna, fötterna och mot kinden, om man så vill. Susanna ber oss lägga märke till fraktaler, självupprepande mönster som förekommer rikligt i naturen och som stimulerar vår hjärna på ett positivt och återhämtande sätt. Vi upptäcker dem på ormbunkar, trädens blad, grenar och barr.

Gradvis gör vi oss mer tillgängliga för naturens läkande inverkan, en upplevelse och process som sker på flera plan. I flera dimensioner.

– Som ni märker är det skogen som är terapeuten och jag guiden som öppnar dörren till det naturen kan ge. Jag, och många med mig, tror verkligen på skogsbadet som ett sätt att förebygga stress. Idag kan du till och med använda ditt friskvårdsbidrag till upplevelsen.

Susanna leder oss till en glänta där solens strålar dansar sig ner genom en grans glesa grenverk. Här har hon dukat upp för teceremoni, där de som vill får dela sina tankar om upplevelsen. Någon konstaterar att hon istället för att ha tydliga mål med sin skogsvaro – motionera, plocka bär eller rasta hunden – ska unna sig att bara kliva ut i skogen. Stanna upp och lägga märke till naturen på ett mer närvarande sätt. En annan deltagare föreslår skogsbad som en del av grundskolans läroplan, för ”ju mer samhörighet man känner med naturen tidigt i livet, desto snällare blir vi mot planeten”.

Vi sitter alldeles tysta en stund. Läppjar på teet, som Susanna bryggt på skogens skafferi, och låter nya erfarenheter och tänkvärda förslag sjunka in medan Ursviksskogens fåglar fortsätter sjunga, hasselns ludna blad darrar i vinden och häggen sprider sitt väldoftande löfte om stundande sommar.

Gör ditt eget skogsbad i fyra enkla steg

  • Ta med ett sittunderlag när du går ut på promenad, för att kunna slå dig ner på en plats som känns inbjudande.
  • Prova att verkligen sakta ner farten, det är först då du kan lägga märke till det du har runt omkring dig.
  • När du ser något som pockar på din uppmärksamhet – gå närmre. Det kan handla om att utforska fårorna i trädens bark, dofta på blommande mossa, lyssna på vind och fåglar eller betrakta mönstret i ett spindelnät.
  • Slå dig ner på en plats du dras till. Vila här en stund, kanske 20 minuter. Ingen telefon. Prata inte med någon. Genom doft, syn och hörsel – lägg märke till vad som finns runt dig.

Låter det svårt? Prova gärna att skogsbada i grupp med en certifierad guide som öppnar dörren till naturen och guidar till närvaro.

Skogsbada med Susanna

Ett fullångt skogsbad med Susanna (2,5-3h) kostar 350 kronor, medan de lite kortare på 1,5 h kostar 200 kronor. Friskvårdsbidrag kan utnyttjas.

Kommande skogsbad:

28/5 Litet lunchskogsbad – 1,5 h – på Stressfria dagen, Ursvik, Sundbyberg

28/5 Litet kvällskogsbad – 1,5 h – på Stressfria dagen i Ursvik, Sundbyberg

30/5 Tid för dig själv i naturen, Görväln, Järfälla

Anmälan sker här.

Därför ska du skogsbada

Skogsbad har genom forskning visat sig:

  • Minska stress och impulser till aggressivitet och stress
  • Sänka puls och blodtryck
  • Stärka vårt immunförsvar genom de kemiska ämnen (fytoncider) som träd släpper ifrån sig när vi berör dem. Fytonciderna ökar mängden NK-celler (natural killer cells).

Tips! Läs mer om skogsbadandets gynnsamma effekter här.