Anneli är Ursviks egen familjefotograf

19 april 2021

När Ursviksbon Anneli Nygren slog upp portarna till Karusell fotografi var det självklart att låta barnen stå i centrum. I en pastellfärgad värld av tygblommor, söta tylldräkter, korgar och docksängar förevigar hon framtidens Ursvikare.

Med stor koncentration lägger hon en sista tygblomma tillrätta intill träsängen, noga bäddad med virkat överkast med spetskanter. Nu är allt klart inför dagens ”sitter session” – utrikiska för ”fotografering av en bebis som precis lärt sig sitta”.

– Jag fotograferar familjens alla medlemmar, men sitter sessions är min solklara favorit. Oftast är bebisen sju till nio månader gammal, sitter stadigt och glatt kvar där man sätter den. Många accepterar till och med flera klädbyten utan protester.

Anneli är sedan 20 år utbildad fotograf, men det var inte förrän första barnet kom som intresset för bebisfotografi föddes.

– Som så många andra nyblivna föräldrar anmälde jag mig till en barnfotokurs på Folkuniversitetet. Jag blev hooked. Nördade ner mig totalt och har sedan dess gått kurser hos flera av de bästa i branschen.

Nu drömmer hon om en kurs i Dubai, som kändisfotografen Natasha Ince anordnar, men det får förstås bli när pandemin är över.

– Att då och då föreviga familjen, eller några av dess medlemmar, är en viktig och väldigt gammal ritual. Hur många sitter inte där och ångrar att de inte tog fler bilder när barnen var små eller på en bortgången förälder. Det känns fint att få skapa något ovärderligt och oersättligt, säger hon och börjar bläddra bland spetsbeklädda och glittriga outfits som hänger i studions öppna garderob.

– Tanken är att erbjuda fullservice. Därför har jag köpt på mig kläder och rekvisita för alla smaker och storlekar. Min filosofi är att porträttera människor från deras allra bästa sida, men aldrig frångå det naturliga.

Att Anneli hamnade här, i en lokal i Ursvik, är allt annat än en tillfällighet.

– Vi var bland de första att flytta hit till Stora Ursvik, för 13 år sedan. Och man kan lugnt säga att vi valde med omsorg. Jag har 70 prospekt från visningar av både tomter och befintliga hus. Vi sökte ett modernt boende med stora fönster, trädgård och närhet till natur. Här fick vi allt och dessutom gångavstånd till bästa shoppingen i Kista.

För ett år sen flyttade Anneli dessutom in här i drömlokalen på Marieborgsgatan 2. Endast tre minuter från hemmet och vägg i vägg med restaurang Brödernas, där hungriga små magar kan mättas. Ibland mitt i en fotosession.

– Det är viktigt att vi företagare tipsar om varandra. Och att våra dörrar står öppna för invånarna. Företagen i Ursvik fyller en viktig funktion för den allmänna känslan. Jag vill att det är hit ett barn går som har ramlat i parken här utanför. Att det ska vara en plats där alla känner sig välkomna.

Här får du veta mer om Anneli:

https://www.instagram.com/karusell_foto/www.karusellfotografi.se