Ursviksåret 2020 – årskrönika

29 december 2020

Ursviksåret 2020 går mot sitt slut och snart säger vi istället hej till år 2021. Men innan vi välkomnar det nya året, blickar vi tillbaka på året som varit. Vi vill även passa på att önska alla Ursviksbor och andra följare ett gott nytt år.

Året 2020 har minst sagt varit händelserikt. Vi har alla varit tvungna att tänka annorlunda och nytt. I Ursvik finns det dock saker som har varit sig likt. Vår vackra stadsdel har fortsatt att utvecklas och ursviksborna har fortsatt att med sin enorma omtanke vara en viktig del av denna utveckling. Det har också i vanlig ordning anordnats roliga aktiviteter.

Summering av ursviksåret 2020

Året började med flera roliga nyheter. Ursviksborna fick större möjligheter till träning när det stod klart att Sats var på väg och planerade sin öppning i slutet av januari. Utvecklingen av Ursviks västra delar påbörjades i större utsträckning där arbetet med bland annat tvärbanan och Ursviks torg pågår för fullt.

I februari lyste kylan med sin frånvaro. Det drabbade dock inte de ursviksbor som ville ägna sig åt vinteraktiviteter, tack vare snökanoner och isbanor blev det nämligen möjligt att åka skidor och skridskor i Ursvik.

Senare i februari blev Sundbyberg utsedd till Sveriges mest hållbara kommun, glada nyheter även för Ursvik givetvis. Den populära Ursviksbussen räddades och förlängdes i ytterligare två år vilket gjorde flera glada. I arbetet med den nya tvärbanan i Ursvik gjordes ett historiskt fynd. Full fart i februari med andra ord.

Mars och våren tog sin början när den vackra väderkvarnen Stora Stampan från 1600-talet fick nya vingar. I april uppmanade vi våra följare att fotografera de djur som de sett i Ursvik. Resultatet? En fantastisk bildsamling av Ursviks djurliv.

I Maj drog säsongen för Ursviks stads- och biodling igång. Två byggnader i Ursvik blev nominerade till årets byggnad. Vi fick även en inblick i utvecklingen av Kvarnkullen i Ursvik – en park full av möjligheter. Där förväntas även en ny förskola att stå klar år 2021.

Vem är det som sjunger i skogen? Det kunde flera få reda på när de tog sina första sommarpromenader med fåglarnas kvitter som ljudkuliss. Bina flyttade in vid stadsodlingen i Ursvik och den populära biodlingssäsongen drog igång.

Med stor stolthet efter att Sundbyberg tidigare blivit utsedd till Sveriges mest hållbara kommun, kunde vi berätta om det lokala hållbarhetsarbetet i Ursvik och Sundbyberg i texterna: Sveriges mest hållbara kommun del 1 och del 2.

Vi gav också läsarna en möjlighet att lära sig mer om Ursviks djur- och naturområden och berättade om varför hundar och hundägare stortrivs i Ursvik.

Hösten fick en flygande start i form av Ursviks upptäckarpromenad som ersatte Ursviksdagen. Det bjöds på familjeaktiviteter, frågesport och ursviksfakta. Upptäckarpromenaden blev en stor succé där många var med och tävlade. Det var också dags för den populära honungsslungningen där bifaddrarna fick ta del av sin alldeles egna nyslungade ursvikshonung.

Renoveringen av Stora Stampan blev klar och i samband med det släpptes en film av den historiska pärlan i Ursvik. Nu tronar hon högst upp i den nya stadsdelsparken Kvarnkullen.

I november öppnade hamburgerrestaurangen Brödernas i Ursvik med bland andra NHL-proffset Mika Zibanejad, som vill bidra till det lokala föreningslivet.

I december startade Ursviks egen digitala julkalender som ersatte Ursviks julmarknad i år. Många som annars brukar vara utställare på julmarknaden fick istället egna luckor i julkalendern. Varje dag från den 1 december fram till julafton öppnade vi en lucka i våra sociala medier som bjöd på allt från erbjudanden från lokala aktörer i Ursvik, roliga tävlingar och spännande pyssel. I bilden nedan ser ni när lucka 1 spred julstämning till de små, när tomtenissarna flyttade in på Ursviks kontor.

Vi hoppas att 2021 blir ett roligt och trevligt år. Klart är att Ursvik kommer att fortsätta att utvecklas och roliga aktiviteter kommer att anordnas.

Med den här sammanfattningen vill Stadsbyggnadsprojektet Ursvik och Ursviksredaktionen önska alla Ursviksbor och andra följare ett gott nytt år!