Från streetfood till restaurangburgare

13 november 2020

Alla i Ursvik med omnejd som älskar burgare har haft mycket att glädjas åt i år. I vintras öppnade streetfood-konceptet Krubb, som sedan drygt en vecka har ersatts av de minst lika goda burgarna i restaurangmiljö hos Brödernas. Hur gick det här till och vad är bakgrunden till förändringen? Vi har tagit ett snack med Henrik Mattsson, vice vd på Brödernas, som också har bott i Ursvik.

Henrik, du har alltså bott i Ursvik?
– Det stämmer. Jag flyttade till Ursvik 2014 och bodde nära Kymlingeskolan. Trivdes jättebra där, inte minst med de suveräna motionsmöjligheterna. Jag har inte flyttat så långt därifrån heller, utan bor i Råsunda idag. Jag trivs bra där också, men saknar att ha naturen och alla träningsmöjligheter runt knuten.

Du som kan området – varför passar Brödernas bättre här?
– Krubb är Brödernas systerkoncept och vi gillar varandra skarpt. Lite förenklat kan man säga att Krubb är ett snabbare koncept. Det är streetfood över disk i en enklare miljö och passar perfekt i kontorsnära miljöer, där man kan slinka in för en snabb burgare. Brödernas har en helt annan filosofi. Vi vill finnas där kunderna bor och servera riktigt goda burgare till hela familjen eller kompisgänget. Ett lugnare tempo med bordsservering i en mer ombonad och mysig miljö. Vi vill också engagera oss i närområdet, inte minst i lokala idrottsföreningar.

Lokalt engagemang är bra. Men vad har idrott med Brödernas att göra?
– En hel del! Många som idrottar gillar också att äta gott. Brödernas grundades 2016 av bröderna Jonas och Joakim Wiklander, två idrottskillar som har ägt och drivit flera olika restauranger. Förra året togs två nya bröder in som delägare för att kunna expandera och öppna fler restauranger. Det var entreprenören Monir Kalgoum och hans välkände bror Mika Zibanejad, som har gjort succé i NHL-laget New York Rangers.

Spännande! Hur kommer ert engagemang i Ursviksidrotten se ut?
– Det är inte klart än, men vi har börjat ta kontakt med det lokala föreningslivet för att lära känna varann och ta reda på hur vi bäst kan bli en engagerad lokal aktör som bidrar till Ursviks utveckling – inte minst genom att få barn och ungdomar att sporta och röra på sig mer. Burgare med pommes och milkshake är gott, men de måste förbrännas också!

Det för oss in på konceptet och maten igen. Vad mer kan du berätta?
– Efter två veckors ombyggnad av lokalerna på Marieborgsgatan 4 erbjuder vi idag en mysig kvarterskrog med grymma premiumburgare till rimliga priser. Inte bara nötkött så klart, utan även kyckling, halloumi, vegetariskt och veganskt. Vi pressar burgarna själva för att få rätt smak och konsistens, och det finns även goda sallader. Alla som har fyllt 18 kan dricka öl eller vin. Gästerna beställer, äter, dricker och umgås i sitt eget tempo. Även hundar är välkomna och betalning görs med kort eller Swish. Man kan också enkelt beställa hem via Foodora eller Uber Eats.

Vem är restaurangchef i Ursvik?
– Det är Sarang Chandra. Han har haft så fullt upp under veckan som gått sedan öppningen att jag fick hoppa in och svara på dina frågor. Men Sarang hälsar att han är glad och överväldigad av det härliga mottagandet. Vi kommer att utveckla konceptet i Ursvik successivt, så Sarang med personal vill gärna veta vilka önskemål och idéer våra gäster har. För att kunna vara en lokal aktör som gör skillnad i Ursvik behöver vi ha en bra dialog med människorna. Det gäller så klart maten och konceptet, men också vårt engagemang i samhället, idrotten och föreningslivet.

Det låter ju toppen! Var hittar man menyer, öppettider och sånt?
– Häromdagen fick vi upp sidan www.brodernas.nu/restauranger/ursvik. Där finns all info. Är man less på det digitala går det också fint att bara slå en signal på 08-413 998 60. Varmt välkommen till Brödernas i Ursvik!