Filmen om Stora Stampan – en historisk pärla i Ursvik

30 oktober 2020

Högt upp i den nya stadsdelsparken Kvarnkullen tronar hon. Anrik, nyrenoverad och äntligen försedd med vingar igen. Stora Stampan är, i konkurrens med sin mindre syster Lilla Stampan, Stockholms läns äldsta väderkvarn. Bägge uppfördes på 1600-talet och låg till en början i innerstan, nära dagens Odenplan. Till Ursvik kom Stora Stampan 1882.

Se filmen om kvarnen och renoveringen
Kvarnen är en viktig del av Ursviks spännande historia och har under det senaste året renoverats både grundligt och kärleksfullt av Sundbybergs stads fastighetsbolag Förvaltaren. Det går tyvärr inte att besöka kvarnen just nu på grund av omfattande arbeten i den nya stadsdelsparken, men i den här korta och fina filmen får du veta mer om Stora Stampan och renoveringen:

Två kvarnar i full drift för hundra år sen
Stora Stampan var i drift så sent som 1926, då mjölnaren E.G. Lundgren malde både mjöl och så kallad gröpe, som kunde användas till djurfoder och ölbryggning. På den tiden stod ytterligare en kvarn, som kallades ”Holländskan”, bredvid Stora Stampan i Ursvik (se bild nedan).


Foton från tidigt 1900-tal med “Holländskan” i bakgrunden i högra bilden.
Källa: Sundbybergs stadsmuseums arkiv

De två kvarnarna kallades tillsammans för Rinkeby kvarnar, och den kvarnsten som hittades i Ursvik i vintras kommer med stor sannolikhet från någon av dem.

Citytjejer på 1600-talet
Till en början stod Stora Stampan på Observatoriegatan i innerstan, och inte långt därifrån stod Lilla Stampan. På 1880-talet, när innerstaden skulle stadsplaneras och inte längre hade plats för gamla väderkvarnar, flyttades båda. Stora Stampan fick sin nya plats i Ursvik, medan Lilla Stampan hamnade i Kälvesta i Hässelby-Vällingby. Där står hon än idag, fast utan vingar – så man kan nog gissa att Lilla Stampan är en smula avundsjuk på sin syster.

Ombyggnadsarbeten i parken och uppskjuten invigning
Stora ombyggnadsarbeten pågår idag för att skapa den nya stadsdelsparken Kvarnkullen. Området är därför avstängt och kommer att öppnas upp successivt.

Den invigning eller ”öppna kvarn” som var planerad tidigare under hösten fick tyvärr ställas in på grund av Corona. I dagsläget är det inte klart när eller hur ett liknande evenemang kan genomföras, men Sundbybergs stad hoppas kunna återkomma om detta senare.


Läs mer

Stora Stampans historia

Kortfilm på Facebook som visar tillverkningen av vingarna

Beskrivning av stadsparken Kvarnkullen

Ursviks spännande historia