Glada miner på populära honungsslungningen i Ursvik!

11 september 2020

Intresset har varit rekordstort för att vara en av Ursviks många bifaddrar. Årets honungsslungning blev snabbt fullbokad och det var glada miner när bifaddrarna äntligen fick ta del av sin alldeles egna nyslungade Ursvikshonung.

I början av juni flyttade ca 60 000 bin in i Ursvik. Samtidigt kunde de boende i Ursvik anmäla sitt intresse att vara bifadder, där intresset var rekordhögt. Efter flera träffar under året, var det i veckan äntligen dags för den efterlängtade honungen att tappas upp i små burkar.

I Svenska Kyrkans lokal, Krubban i Ursvik, samlades Ursviks bifaddrar för att äntligen få slunga sin honung. Det fanns stor förväntan i luften, flera har trots allt längtat efter denna dag. För visst är det härligt, att få se och ta del av hela processen. Först ska vaxet skrapas bort från ramarna, sen ska det slungas, silas och tappas. Det blev som vanligt en härlig stund tillsammans, för både stora och små. På plats fanns Bee Urban som ansvarar för kupan och delade med sig av all sin kunskap.

Förutom slungningen så fick alla som ville möjlighet att skapa sina egna etiketter till honungsburkarna, och vi fick se många fina små konstverk.

För att kunna genomföra slungningen utan trängsel så begränsades deltagarantalet till 40 personer uppdelat på två tillfällen. Tyvärr var det några faddrar som inte fick möjlighet att vara med i år, men det hoppas vi såklart blir möjligt nästa år.

Under säsongen har bibaddrarna tagit hand om bina, städat bikuporna, sett till att bina har mat och utökat bikupans storlek allt eftersom bisamhället vuxit. Och tillslut, när hösten nu närmar sig, skördas alltså den sista honungen. Bina lämnar då också Ursvik och flyttar till tryggt förvar hos Bee Urban. Fram till nästa biodlingssäsong kan bifaddrarna njuta av honungens söta frukter i många månader framöver.

Vi vill tacka alla bifaddrar för att ni varit med under säsongen. Vill du anmäla ditt intresse för att bli bifadder eller om du har frågor, är du varmt välkommen att kontakta Anna Blank på anna@ursvik-kb.se.

Besök gärna även Bee Urbans hemsida där ni kan läsa mer om bin och biodling.