Lär känna Ursviks djur- och naturområden

31 juli 2020

I Ursvik trivs såväl växter som djur, och grönområdena utgör en stor och viktig del av vårt härliga område. Här får du en snabbguide till Ursviks fantastiska naturliv.


Foto: Nikolas Alsterlund

Ursvik är en stadsdel som präglas av omtanke. Bland annat byggs Ursvik med stor omtanke om de närliggande naturområdena, som ska fortsätta vara en viktig del av Ursvik även i framtiden. Här guidar vi dig till områdets rika djur- och naturliv.

Ursviksskogen
Ursviksskogen är enligt många Ursviks verkliga guldklimp. Den erbjuder det mesta en vacker svensk skog kan erbjuda – från vida granar, högt växande tallar och färgglada björkar till stora ormbunkar, smultron och blåbär. Här kan du se solens strålar skina genom grenarna och njuta av solnedgången vid de vackra fälten. Kikar du noga finns här också goda chanser att du får se ett och annat djur, för här finns allt ifrån rådjur och ekorrar till ugglor och grodor.

Det som gör Ursviksskogen än mer unik är alla möjligheter till olika aktiviteter. Här kan du promenera längs stigar, jogga i de välplanerade motionsspåren, cykla i MTB-spåren, rida med häst, gå på hundpromenad, stanna vid rastplatser och under kalla vintrar finns även goda möjligheter att åka skidor.


Foto: Anna Köhn

Igelbäckens naturreservat
Igelbäcken rinner från Säbysjön i Järfälla genom kommunerna Stockholm, Sundbyberg och Solna, för att slutligen mynna ut i Edsviken. Vattendraget passerar flera olika bostadsområden, där Ursvik är ett.

I Igelbäckens naturreservat finns en promenadslinga som går genom några av de vackraste miljöerna i området. Slingan, som även är rullstolsanpassad, går ut över de öppna markerna, över Igelbäcken, förbi hagar där boskap betar sommartid, vidare genom skogen och tillbaka till starten vid Ursviks motionsspår.

Igelbäcken är hem åt flera skyddsvärda arter. Mest känd är den sällsynta fisken grönlingen. I bäcken finns också flera sällsynta arter av sländor, snäckor och groddjur. Vid utloppet i Edsviken lever också den sällsynta fisken nissöga.

Kom ihåg att det råder fiskeförbud i Igelbäcken.

Djur i Ursvik
I Ursviks naturområden finns ett rikt djurliv. Rådjur, hare, bäver, räv, ekorre, grävling, orm och groda är bara några av de djur som du kan stöta på i Ursvik. Här trivs även hästar, får och kossor på sina inhägnade fält. I Ursvik finns också många olika fågelarter, som du kan läsa mer om i vår artikel Vem är det som sjunger i skogen? Kanske stöter du på en färgglad fasantupp eller, om du verkligen har flax, en välkamouflerad kattuggla som vaktar sitt bo i ett träd.


Foto: Lennart Fryktskog

Ursviks rika djur- och naturliv är något vi alla kan glädjas över och njuta av. Det är också något som vi tillsammans måste vårda för framtiden – både på kort och lång sikt.

Vi kommer snart att publicera en artikel med våra läsares bästa djurbilder från Ursvik. Håll utkik på våra sociala medier så att du inte missar den! På vår Instagram publicerar vi varje vecka också naturbilder från vår fina stadsdel.

Följ oss på Facebook.

Följ oss på Instagram.