Vem är det som sjunger i skogen?

2 juni 2020

I Ursvik ligger naturen precis runt knuten. Här har du alltid nära till det fantastiska nätverk av små vägar, spår och stigar som har blivit utsett till Stockholms läns bästa motionsområde.

Förutom att promenera, springa, cykla och åka skidor på vintern erbjuder Ursviks härliga och omväxlande natur också fantastiska möjligheter för dig som är intresserad av djur – och inte minst fåglar. Det sjungs och pips nästan överallt så här års, och för den som är lite uppmärksam går det att både se och höra många olika fågelarter på bara en kort promenad.

Utrustad med kikare och mobilappen Fågelguiden har Urviksredaktionens utsände, med start vid Milot, gett sig ut för att ta reda på vilka fåglar som hörs och syns. Här är hans rapport från en solig Ursviksmorgon i slutet av maj. Om du blir nyfiken på fåglarna som nämns i texten kan du klicka på länkarna för att både se foto, läsa mer och höra hur de låter.

Klockan är strax före sju och solen lyser vackert över den krispiga grönskan denna torsdagsmorgon. En och annan morgontidig cyklist svischar förbi på väg till jobbet. Några morgonpigga hundar med sina inte alltid lika morgonpigga ägare är också ute och möter dagen tidigt, liksom ett par spänstiga joggare.

Några som redan har varit vakna länge är fåglarna. Så snart det första dagsljuset gryr börjar det låta och röra på sig bland grenar och buskar. Allra mest aktivitet är det nu på våren och försommaren. En lämplig partner ska hittas, bon byggas, ägg ska läggas och kläckas. Sen börjar det mycket intensiva familjeliv som de flesta småbarnsföräldrar kan känna igen sig i.

Sången och andra typer av läten är det bästa sättet att upptäcka fåglarna. Det är framför allt hannarna som sjunger – både för att tala om för andra hannar att området är upptaget och för att locka till sig honor inför årets familjebildning. Vissa fågelarter, som tranor och svanar, kan hålla ihop ett helt liv, medan andra är mer ombytliga av sig i valet av partner.

Briljera med dina nya fågelkunskaper!
Ett tips till den som är naturintresserad är att lära sig de vanligaste fåglarnas sång. Det är inte så svårt som man kan tro, och ger en härlig och spännande ytterligare dimension till skogspromenaden, grillningen i trädgården eller fikat på balkongen. Det är också kul att kunna berätta för andra att ”Där borta sjunger bofinken, från det hållet hör ni svarthättan och det där vassa svirrande ljudet är den lilla gärdsmygen”.

Under min morgonpromenad på ungefär 45 minuter genom Ursviks omväxlande natur hinner jag höra ett 30-tal olika fågelarter, varav flera också visar upp sig när jag stannar till och försöker lokalisera ljudet. De flesta fåglar är ju ganska små och håller sig gärna på lite avstånd, så en liten och lätt handkikare gör det enklare att njuta av fåglarnas ofta oväntat vackra fjäderdräkt. Ursviks variation av olika typer av natur, så kallade biotoper, är bra eftersom de olika naturtyperna lockar till sig olika arter.

Sveriges minsta fågel och ett mynt på en marmorskiva
I Ursviks barrskogar hörs ofta Sveriges allra minsta fågelart, kungsfågeln, som bara mäter nio centimeter mellan näbb och stjärtspets. Den sjunger en väldigt ljus och tunn ramsa, som ofta hörs från en gran, där fågeln oupphörligt far omkring och kan vara svår att få syn på. Men det blir betydligt lättare att hitta den om man vet hur sången låter.

En annan liten och näpen fågel som trivs i Ursviks täta buskage och rishögar är gärdsmygen. Den har också en ljus sång, men inte alls tunn som kungsfågelns, utan otroligt kraftfull för att komma från en så liten krabat.

Tänk dig att du snurrar ett mynt på en marmorskiva. Så låter grönsångaren, som ibland kan höras i Ursviks löv- och blandskogar. Jag hör bara en enda individ på min promenad, i skogen strax norr om Milot, så du kan behöva leta lite efter den. Grönsångaren är en slank liten fågel som går i ljust gulgrönt och vitt. Den är till utseendet ganska lik Sveriges vanligaste fågel, lövsångaren, men låter helt annorlunda.

En mycket vanlig fågel som hörs lite varstans i Ursvik är bofinken. Den låter ganska likt lövsångaren i början av sin sång, men har en tydlig knorr på slutet. Två andra arter som låter väldigt lika varandra är den pladdriga trädgårdssångaren och den lite mer flöjtande svarthättan. Om man däremot ser de här arterna är det lätt, för de har helt olika utseende.

Ett fasans-fullt läte från Ursviks ängar
Jag fortsätter ut till de stora ängarna där tunnelbanan passerar och hör nästan direkt fasanens märkliga läte. Inte precis vackert – om man inte är en fasanhona (kallas också fasanhöna). Då gillar man nog att höra sin tupp. Fasanhönan är beigespräcklig och ganska oansenlig, medan fasantuppen har ett väldigt spektakulärt utseende. I fåglarnas värld är hannarna nästan alltid mer praktfulla än honorna.

Den enda rovfågel som visar sig denna morgon är ormvråken, men den dyker å andra sidan upp säkert 4–5 gånger, och ibland på nära håll. Den är stor och oftast mörkbrun, men kan också ha ljusare fjäderdräkt. De flesta har nog sett en ormvråk sitta på staketstolpar längs vägen när de har åkt bil. Den påminner lite om en örn, men är betydligt mindre.

Även fåglarna har faktiskt en Melodifestival – även om juryn förstås består av människor. Vinnare i år blev den vackert och lite vemodigt flöjtande koltrasten, vars sång du garanterat känner igen – även om du kanske inte visste att det var just koltrastens.

I luften dygnet runt och nästan året runt
Ett annat välbekant ljud som hör den svenska sommaren till är tornseglarens läte. Den far hela tiden runt pilsnabbt i luften – högt upp vid klart väder och på lägre höjd vid sämre väder, eftersom insekterna den jagar flyger på olika höjd beroende på lufttrycket. Tornseglaren lever året runt och dygnet runt i luften, och den till och med sover där. Den enda gången på året då den normalt tar mark är när den ska göra i ordning sitt bo, lägga ägg, ruva äggen och mata ungarna innan de själva kan flyga.

Väl tillbaka vid Milot där jag började, har jag upplevt inte bara fåglar, utan också allt annat som Ursviks härliga och lättillgängliga natur erbjuder. Här finns gott om vägar, spår och stigar, liksom bänkar där man kan ta en paus och papperskorgar för skräp. Det finns till och med några fina grillplatser för den som gillar att både laga och äta maten i naturen.

Jag har också sett banvallen som är det enda som återstår av den historiskt intressanta Krutbanan – och som kontrast det toppmoderna kontorshuset Kista Science Tower över trädtopparna och tunnelbanan som åker fram och tillbaka mellan Akalla och Stockholms city. Det märks att Ursvik har nära till både naturen och storstan.

När är det bäst att fågelskåda?
Våren är enligt många fågelskådare den bästa säsongen. Det är bara då fåglarna sjunger ordentligt inför sin häckning. När sommaren kommer på allvar tystnar sången, eftersom fågelföräldrarna då är upptagna med att mata sina ungar (det piper en hel del i Ursviks skogar redan). Fågelsången börjar höras på allvar i april och är som mest intensiv i maj. Men många arter sjunger en bra bit in i juni, så ge dig gärna ut och kolla vilka arter du kan se, höra och identifiera.

Tidigt på morgonen är den bästa tiden på dygnet. Om du är morgontrött går det också fint att lyssna på fågelsång på kvällarna, men det får inte ha blivit alltför mörkt ute. Det ska gärna vara fint väder (det gillar både du och fåglarna) och inte blåsa för mycket (det gillar varken du eller fågelhannarna som ska sjunga, eftersom de inte hörs så bra då).

Vad är grejen?
Ibland får jag frågan vad som är så kul med fågelskådning. Då brukar jag svara att det är en härlig kombination av vackra platser, naturupplevelser, nybryggt kaffe i termos och att man kan lära sig hur mycket som helst och ändå aldrig bli fullärd.

Det blir också något av en skattjakt att försöka hitta så många fågelarter som möjligt på en promenad eller under ett år, eller att försöka se så många sällsynta arter som möjligt under sitt liv. Lite som Pokémon Go, fast på riktigt – plus att du behöver skaffa dig kunskaperna för att kunna avgöra vilken art du har stött på.

Fågelskådning är också ett bra sätt att koppla av och samtidigt verkligen uppleva naturen. Du skärper dina sinnen och tittar kanske för ovanlighetens skull mer uppåt än neråt på en skärm, vilket antagligen är välbehövligt för din nacke.

Om du har eller kan låna en handkikare är den toppen att ha med, men du kan också ge dig ut med bara dina öron och ögon som verktyg.

Lycka till på din nästa (första?) fågelutflykt!

 

Länkar till mer läsning och kunskap

Natursidans guide till fågelskådning

Fågelsång.se med de flesta fågelarters läten och enklare text- och bildinfo

Boken ”Börja skåda fågel” (199 kr hos Naturbokhandeln, men går att hitta billigare)

Fågelguiden som bok (249 kr hos Naturbokhandeln, men går att hitta billigare)

Fågelguiden som mobilapp för iPhone/iOS (179 kr)

Fågelguiden som mobilapp för Android (145 kr)