Nu flyttar bina in!

5 juni 2020

Nu är det äntligen dags för bina att traditionsenligt flytta in vid stadsodlingen i Ursvik. Därmed är årets biodlingssäsong igång och bidrar med gemenskap, glädje och lite senare – nyslungad, underbar honung.

Intresset har varit rekordhögt för både stadsodlingen och biodlingen den här säsongen i Ursvik. Biodlingen, som precis som stadsodlingen håller till i höjd med Oxenstiernas allé i Ursvik har lockat både stora och små att lära sig mer och ta hand om om de vackra bina. Och senare i höst få sin alldeles egna nyslungade Ursvikshonung.

Bina, som hållit hus hos ekosystemstjänsteföretaget Bee Urban under vintern, flyttar nu alltså hem till Ursvik igen. När man flyttar en bikupa är det viktigt att denna flyttar mer än 3 km för att inte skapa förvirring för bina vilket givetvis gänget hos Bee Urban haft i åtanke.

En första träff med alla Ursviks bifaddrar hölls den 3 juni. På plats fick bibaddrarna ta del av nyttig information från experterna från Bee Urban som bland annat berättade om bisvärmar, varför honung kan bli så olika och hur olika sockerarter påverkar konsistensen.

Biodlarnas uppgift för bina

Man brukar säga att bina är våra äldsta djur, men de är inte tama. Biodlarna har inte tämjt några bin, de har bara lärt sig hur bina vill ha det och sköter om dem så att de trivs.

Under säsongen kommer Ursviks bifaddrar att ta hand om de surrande liven. I början av biodlingssäsongen har biodlaren som uppgift att se till att städa bikuporna och att bina har mat. Senare, när bisamhället växer måste bikupan utökas så att alla bin får plats. Ungefär vid samma tidpunkt kan man skörda den första honungen, det kallas för att ”skatta”. När sedan hösten närmar sig börjar bina känna att det är ont om mat i naturen och att vintern närmar sig. Biodlarna skördar då den sista honungen och påbörjar att invintra bina. Då matar man bina med sockervatten innan de slutligen flyttar till tryggt förvar hos Bee Urban. Under en biodlingssäsong brukar det bli ungefär 50–60 burkar av den goda Ursvikshonungen som fördelas mellan bifaddrarna.

Det surras för fullt i Ursvik och vi hoppas att ni som valt att vara bifaddrar detta år får en härlig biodlingssäsong i Ursvik!

Vill du anmäla intresse för att bli bifadder eller om du har frågor, är du varmt välkommen att kontakta Anna Blank på anna@ursvik-kb.se.

Besök gärna även Bee Urbans hemsida där ni kan läsa mer om bin och biodling.