Lyckad uppstart för populära odlingslådor

29 maj 2020

Trots det växlande vårvädret bjöd årets uppstart på odlingssäsongen på uppehåll och sol. Och det fanns mycket förväntan i luften, odlingslådorna har de senaste åren blivit en av de mest populära aktiviteterna för boende i Ursvik. På uppstartsträffen bjöds på både information och inspiration.

Hållbarhet och gemenskap är viktiga ledord för utvecklingen i Ursvik och få saker symboliserar detta så väl som områdets odlingslådor. Från starten har intresset vuxit för varje år, och trots att det hela tiden utökats med fler odlingslådor så var det väntelista inför årets säsong.

”Trots att vi varje år lyckats få fram fler odlingslådor har intresset ökat ännu mer, vilket gjort att vi ändå fått väntelista,” säger Anette Eriksson, ansvarig för projektet hos Stadsbyggnadsprojektet Ursvik.

Projektet innebär att boende får tillgång till en varsin odlingslåda och några gemensamma träffar per säsong för umgänge och utbyte av erfarenheter och råd. Årets första träff var välbesökt och det var en härlig mix av Ursviksbor. En del var där för första gången, medan andra varit med sen starten för några år sedan. Blandningen av erfarenhetsnivåer skapade fina förutsättningar för utbyte och inspiration.

”Det är fint att vi kan erbjuda dessa möjligheter till natur, odling och gemenskap i en tid när vårt samhälle går igenom tuffa prövningar,” säger Anette Eriksson. ”På uppstartsträffen kunde vi göra allt som vi hade tänkt samtidigt som vi på ett ansvarsfullt sätt höll oss till myndigheternas riktlinjer för COVID-19.”

Bland de vanligaste sakerna att odla hittar vi olika typer av sallader, tomat, gurka och bär och örter. Familjen Ferrer var en av alla familjer på plats och de satsar i år på zucchini, tomater och morot. En annan familj på träffen var familjen Thadivaka som odlar bockhornsklöver, spenat och tomater som de bland annat vill använda i den indiska rätten ”daal”.

Vi önskar alla odlare en riktigt fin sommar med goda dofter och smaker!