En av Ursviks historiska pärlor har fått nya vingar

19 mars 2020

Stadsparken Kvarnkullen i Ursvik kommer att erbjuda många nya och efterlängtade funktioner och möjligheter. En inte så ny, utan kanske snarare nygammal, möjlighet är att du kommer kunna uppleva den spännande 1600-talskvarnen Stora Stampan i renoverat skick och med nya vingar. Kvarnen, som är en viktig del av Ursviks historia, har renoverats grundligt och kärleksfullt under vintern – något som även Sveriges Radio har berättat om.

Stora Stampan i Ursvik kan vara den äldsta bevarade väderkvarnen i hela Storstockholm. Den uppfördes troligen redan 1671 på Observatoriegatan i Stockholm och flyttades till Ursvik 1882, när innerstaden skulle stadsplaneras och inte längre hade plats för gamla väderkvarnar.

Nu renoveras Stora Stampan av Sundbybergs stads fastighetsbolag Förvaltaren, som också är en stor hyresvärd i Ursvik. Projektledaren Niclas de Jounge från Förvaltaren berättar:

– Hela kvarnprojektet är väldigt speciellt. Vi har hållit på hela vintern och den 18 mars sattes de fyra nya vingarna på plats. Jag tror att kvarnen och den nya parken kan bli ett populärt besöksmål för alla stockholmare i framtiden. Tänk dig att ta Tvärbanan till Ursvik för en härlig picknick under ett par väderkvarnsvingar. Häftigt, eller hur?

Sveriges Radio P4 har varit på plats i Ursvik och intervjuat både Niclas de Jounge och byggnadsantikvarien Rolf Hammarskiöld om Stora Stampans historia och renoveringen. Reportaget kommer ungefär 1 timme och 18 minuter in i radioprogrammet.



Vingspann på sexton meter och ”steloperation”
De nya kvarnvingarna är ungefär 7–8 meter långa, vilket ger ett vingspann på hela sexton meter. Vingarna är gjorda av gran- och furuträ för att vara flexibla och tåliga, och har byggts av ett specialsnickeri i Åkersberga.

Eftersom kvarnen lutar lite har projektet tvingats ”steloperera” den gamla vridfunktionen, som fanns för att kunna fånga upp olika vindriktningar. Det blir också ett nytt spåntak, renoverade fönster och fasader, en utbytt konstruktion för underredet samt en ny gångås, det vill säga den axel som förbinder vingarna med kvarnhjulen.

Full drift och två kvarnar för hundra år sen
Kvarnen var i drift så sent som 1926, då mjölnaren E G Lundgren malde både mjöl och så kallad gröpe, som kunde användas till djurfoder och ölbryggning. På den tiden stod ytterligare en kvarn, som kallades ”Holländskan”, bredvid Stora Stampan i Ursvik (se bild nedan). De två kvarnarna kallades då Rinkeby kvarnar, och den kvarnsten som nyligen hittades i Ursvik kommer med stor sannolikhet från någon av dem.


Foton från tidigt 1900-tal med ”Holländskan” i bakgrunden i högra bilden. Källa: Sundbybergs stadsmuseums arkiv

När Stora Stampan på 1600-talet stod på Observatoriegatan i innerstan hade hon en lillasyster, Lilla Stampan, som sedan flyttades till Kälvesta, väster om Stockholm. Där står hon än idag, fast utan vingar. Man kan nog gissa att Lilla Stampan är lite avundsjuk på sin storasyster i Ursvik.

Invigning med ”Öppen kvarn” planeras
Niclas de Jounge ser fram emot att få visa upp den renoverade kvarnen för nyfikna besökare:

– Det ska verkligen bli kul att få visa upp den här pärlan för allmänheten. För att inte slita på kvarnen i onödan kommer vingarna bara snurra någon gång ibland för att hålla igång funktionen. När renoveringsarbetet är avslutat hoppas vi kunna bjuda in till ”Öppen kvarn” för att visa upp den här fantastiska gamla byggnaden. Här kan man ju verkligen tala om historiens vingslag!

Ursviksredaktionen återkommer förstås med mer info om kommande kvarnevent när renoveringsarbetet är avslutat och Stora Stampan är redo att möta nyfikna besökare.


Läs mer 

Ursviks spännande historia

Projektsida för kvarnrenoveringen

Kortfilm på Facebook som visar tillverkningen av vingarna

Kvarnens historia

Beskrivning av stadsparken Kvarnkullen