Summering av Ursviksåret 2019 och en titt in i framtiden

20 december 2019

Ursviksåret 2019 är snart slut och ett nytt decennium börjar. Här blickar vi tillbaka på Ursviks smått otroliga utveckling under 2000-talet och ser framåt, mot ett ännu bättre område. Samtidigt passar vi på att önska alla Ursviksbor och andra följare god jul och gott nytt år.

Ursviks utveckling under 2000-talet har varit otrolig, vilket du bäst kan uppleva på Ursviks tidslinje. De sista militärerna lämnade området 2001 och Mona Sahlin tog det första officiella penseldraget 2005. Därefter togs beslut om Tvärbanan, flytten av E18 genomfördes och framför allt så utvecklades det nya bostadsområdet som vi känner så väl idag.

Utvecklingen fortsätter nästan lika intensivt under nästa decennium, med bland annat öppnandet av Ursviks torg, Tvärbanan, nya förbindelser i söder, väster och norr samt förstås många nya bostäder av olika slag och i olika storlekar. Ursvik beräknas vara färdigutvecklat omkring år 2030, och då bor troligen närmare 20 000 invånare i området.

Ett händelserikt 2019
Om vi ser tillbaka på det senaste året så har även det varit händelserikt. I februari berättade vi om Ursviksbon Stefan Johansson som startade en träningsgrupp för barn och ungdomar med funktionsvariationer.

När april gick mot sitt slut var det som vanligt dags för Ursviks traditionella Valborgsmässofirande, och strax därefter hjälptes vi åt att städa och snygga till i området inför sommaren. Säsongen för Ursviks stads- och biodling drog också igång under våren, och den 19 maj var det återigen dags för den populära Ursviksdagen.

Under sommaren tjuvstartade Milot sin nya karriär som aktivitetshus och aktivitetsyta, och fick besök av lokaltidningen Mitti. I början av september var det dags för den årliga honungsslungningen och den 16 september var en stor högtidsdag i Ursvik, då det första officiella spadtaget togs för Tvärbanan och områdets västra delar.

Senare under hösten kunde vi berätta att det går utmärkt att tvätta sina kläder rena utan tvättmedel, när Förvaltaren testar innovativ och hållbar teknik i Ursvik. Ytterligare ett traditionsenligt Ursviksfirande var den härliga Halloween-stämningen den 25 oktober. Året avrundades sedan som vanligt med goda lussebullar på Luciamorgonen och Ursviks uppskattade julmarknad.

Vad händer under 2020 och framåt?
Många är förstås nyfikna på vad som händer i Ursvik framöver, inte minst i de västra delarna. I januari kommer därför en ny sida med information om Ursviks västra delar att publiceras här på ursvik.se. Där kommer du bland annat kunna läsa mer om Tvärbanan, Ursviks torg, högstadieskolan, nya idrottsmöjligheter, mer närservice och fler härliga parker.

Med den här sammanfattningen vill Stadsbyggnadsprojektet Ursvik och Ursviksredaktionen önska alla Ursviksbor och andra följare en riktigt god jul och ett gott nytt år!!