Julen har börjat i Ursvik

12 december 2019

Julstämningen var hög under årets julmarknad i Ursvik, regn och blåst till trots. Till skönsång från barnkörer och värme från sprakande eld kunde besökarna botanisera bland långa rader godsaker, juldekorationer och annat klassiskt hantverk.

– Oj så många bra önskningar det fanns här då, sa årets Ursvikstomte när sjuåriga Julia kröp upp i hans knä med en önskelista nedpräntad på silverpapper.

Ursviks julmarknad har redan blivit en tradition för många Ursviksbor. Aktiviteten är en hyllning till det lokala föreningslivet och eldsjälarna i området, något både boende och företagare uppskattar. Till exempel Lukrecija och Uma från Ursvikscafét Mama Bear, som frontade bubbelgumsrosa muffins, toppade med lingon. Ett smart drag med tanke på den ständiga barnaskara som trängdes framför deras marknadsstånd.

På Gunilla Mattssons bord var färgskalan mer traditionell med lertomtar och annat hantverk i grått och rött.

– Vi har sålt bra även i år, särskilt av tomtarna och våra kanderade popcorn, berättade Gunilla.

När det regnade som mest var det dags för Duvbo Basket, F04/F05, att göra sig redo för uppträdande. Nervöst, javisst. Men vilken glädje! Tjejernas varma och modiga uppträdande fick hela marknaden att jazza med till Triads  ”Tänd ett ljus”.

I samarbete med ICA Järvastaden bjöds det på julfika med varm glögg, choklad, frukt och lussekatter. På eftermiddagen valde många att för en stund hänga av sig sin regntunga jacka i tomteverkstaden ”Krubban”.  Under dagen producerades här många fina armband, julkort och glittrande dekorationer till granen.

Ute i regnet höll Maria Gotemark Ingestedt tappert ut till sista kund. Och här kan vi inte låta bli att kora årets smartaste julklapp – den moderiktiga reflexen. Hoho, både trygg och snygg på Ursviks gator!

– Alla broscher gick åt redan första timmen, sa Maria och pekade på sin mössa som pryddes av en söt ljunglila brosch tillverkad av reflekterande tyg.

– Julmarknaden är ett bra tillfälle för oss träffa besökare och berätta om våra kommande projekt. Under de närmaste åren planerar vi för flera hundra nya hyresrätter i Ursvik, sa Johan Malmberg från Förvaltaren, ett av de företag som ställde ut.

Dagen avslutades med ännu mer skönsång. Den här gången från Kulturskolans barnkör.

Tack för i år alla eldsjälar och besökare! Vi ses igen inför nästa jul!

Och vinnaren blev…
Stadsbyggnadsprojektet Ursvik arrangerade en tävling där man skulle gissa hur många skumtomtar som fanns i en glasburk. Tre glada Ursviksbor gissade rätt eller väldigt nära och vann varsin julgran. Det rätta svaret var 66 skumtomtar. Grattis!!


Tipsa oss!
Hör gärna av dig om du har några tips på hur nästa års julmarknad skulle kunna bli ännu bättre! Skicka ett mejl direkt!