Stadsodlingen får området att blomma ut – hör tre odlare berätta
4 oktober 2019
Trots att social hållbarhet och ekologisk mångfald blivit allt viktigare frågor i samhället är projekt kopplat till odling och djurliv fortfarande mest tillgängliga för de som bor i hus. Därför är det tydligt att Stadsbyggnadsprojektet i Ursvik ligger i framkant genom att erbjuda de boende både biodling och stadsodling. Det stärker invånarnas gemenskap och bidrar till ökad hållbarhet och ekologisk mångfald.
Förutom att bikuporna blivit ett uppskattat inslag i stadsbilden och honungsslungningen blivit årets höjdpunkt för många, så har Ursviks stadsodling också blivit en växande succé. Intresset är så stort att fler odlingslådor tillkommit de senaste åren för att ge fler chansen att vara med. Möjligheten att få odla allt från grönsaker till bär och blommor har lockat många Ursviksbor.
I år har både stadsodling och bikupor fått nya och soligare platser med en härlig inramning av återvunnet konstplank. Planket skyddar bra mot rådjur och platsen har också bra tillgång till vatten. Den nya platsen och stadsodlingens utformning har också skapat ännu bättre förutsättningar för gemenskapen och de sociala mötena. Det är kul att odla tillsammans!
För att få en närmare inblick i den fantastiska verksamheten, har vi träffat tre Ursviksodlare som delar med sig av sina erfarenheter från årets säsong.
Namn: Nina Tuoma
Hur började allt?
Jag har länge varit odlingsintresserad och vi började med detta när barnen var små, och då handlade det mycket om att plantera barnvänliga produkter exempelvis solrosor, ärtor och jordgubbar som vi vattnade och tog hand om. Efter det så har vi bara fortsatt.
Jag märker hur det blivit lättare att få barnen att äta grönsaker när de också ser hur allt odlas. Ibland har de till och med ätit något från odlingen på vägen hem.
Vad har du odlat i år?
I år fick jag två odlingslådor och har bland annat odlat zucchini, sallad, rödbetor, tomat, salvia och rucola. Den sistnämnda blev dock förstörd av någon bagge, loppa eller liknande djur. Jag har också odlat fjärilslockande blommor.
Hur har odlingssommaren varit?
Förutom att rucolan blev förstörd av liten svart insekt så har det varit en bra sommar. Vi slapp sniglar i år och sen vi fått staket kring odlingen har vi också sluppit rådjur.
Vilka är dina bästa odlingstips?
Det är viktigt att ge rätt typ av näring, exempelvis nässelvatten är bra, och även hönsgödsel för vissa. Det är också bra att ha en kant runt lådan, för att stänga ut sniglarna. Vi har också en Facebooksida där vi delar med oss av odlings- och recepttips och hjälps åt. Det är härligt att se hur alla hjälper till och tar ansvar för varandras lådor. På sommaren t ex vattnade vi varandras lådor under semestertider.
Vad betyder odlingslådorna för området?
Odlingslådorna betyder mycket för området och skapar en mångfald som inte minst bina uppskattar. Det är en rolig grej att göra med barnen efter skolan på vägen hemma. Dessutom har jag lärt känna många fler grannar än jag annars skulle gjort. För mig är trädgårdsarbete eller odling också lite som återhämtning där jag får stoppa fingrarna i jorden, följa hur plantorna växer eller titta på en vacker blomma eller följa bina och andra pollinerare i sitt arbete.
Det är roligt att ta barnen hit, eftersom det blir lite som utbildning kring varifrån olika råvaror kommer ifrån. Mina barn har lärt sig mycket och gillar att gå dit. Nu har de till och med fått sin egen rad med valfri grönsak.
Namn: Hernan Heredia med familj
Hur började allt?
Det är tredje året som vi är med och det var via Facebook som vi upptäckte möjligheten. Det verkade kul, inte minst för barnen.
Vad har du odlat i år?
I år har vi odlat tomater, grönkål, mangold, gurka, meloner och majs. Vi försökte också med smultron, men lyckades inte fullt ut med dessa. Nästa år skulle vi vilja prova med hallonbuskar, och kanske köra två odlingslådor där vi har en med bär, och en med grönsaker.
Hur har odlingssommaren varit?
Det har varit bra odlingsväder, kanske lite torrt, men så länge vi vattnat på kvällarna har det varit okej. Vi trodde ett tag att våra meloner skulle dö, men allt funkade i slutändan och barnen älskade det.
Vilka är dina bästa odlingstips?
Det är bra att vattna på kvällarna. På dagarna kan det vara varmt och då torkar det snabbt, så ett tips är att vattna på kvällarna.
Vad betyder odlingslådorna för området?
Det betyder mycket och utgör ett fint inslag i området. Det blir lite ”urban styling” när bostäder blandas med odlingslådor, och är ett jättekul inslag.
Namn: Saja Al-Mukdadi och Mohammed Al-Kaisi med familj
Hur började allt?
Det är tredje året som vi har odlingslåda. Allt började med att vi läste information om odlingen på ursvik.se och blev intresserade. Vi var rena nybörjare och det skulle bli första gången vi odlade. Vi fick dock stöd av en erfaren kvinna som hjälpte oss lite i början.
Vad har ni odlat i år?
I år har vi odlat morötter, spenat, sallad, libanesisk persilja och gurka, bondbönor och tomater. Vår dotter älskade möjligheten att få dra upp morötterna ur marken. Tomaterna blev dock inte så lyckade i år, de blev mer grönaktiga än röda.
Hur har odlingssommaren varit?
Det har varit toppenväder för odlingen, och också perfekt väder för att gå dit och sitta och njuta med en vän. Vi brukar ta med kaffe och njuta tillsammans med andra som också har odlingslådor.
Vilka är era bästa odlingstips?
Det är viktigt att vattna ordentligt, för odlingslådorna är väldigt djupa. Det är också trevligt att hjälpa till att vattna andras lådor.
Vad betyder odlingslådorna för området?
Odlingslådorna är ett jättepositivt inslag i området. Det ger bra möjligheter för oss som bor i lägenhet och även möjlighet att träffa andra i området. När jag berättat om detta för andra på jobbet så har de blivit väldigt överraskade och imponerade.
Är du intresserad av att vara med i Ursviks stadsodling, läs mer här
http://ursvik.se/for-boende/stadsodlingen/
Vill du veta mer om Ursviks bikupa, läs mer här
http://ursvik.se/for-boende/bifadder/