Kläder blir rena utan tvättmedel i Ursvik!

16 oktober 2019

Visst låter det nästan magiskt att kunna tvätta rent utan tvättmedel? Dessutom är det sant. Till att börja med under en testperiod i en av Förvaltarens tvättstugor i Ursvik.

Förvaltaren testar en svenskutvecklad teknik, där kläderna tvättas med så kallat avjoniserat vatten. Då tvättar du precis som vanligt i tvättmaskinen, men låter bli att använda både tvätt- och sköljmedel. Fördelarna med den här metoden är oväntat många.

Kläderna blir lika rena som vanligt och du slipper köpa både tvätt- och sköljmedel. Din hud behöver inte heller komma i kontakt med några tvättkemikalier, varken vid tvättandet eller efteråt från kläderna, vilket är bra för alla och särskilt den som har känslig hy eller allergier. Kläderna håller också längre och torkar fortare.

Dessutom är det bra för miljön, eftersom det inte behöver tillverkas varken tvättmedel eller förpackningar. Några transporter mellan tillverkare och butik blir det förstås inte heller. Och vattnet som går iväg från tvättmaskinen via avloppet innehåller inga kemikalier som behöver avlägsnas i reningsverket och riskerar att följa med ut i våra vattendrag.

Den här spännande tekniken är en del av Förvaltarens hållbarhets- och utvecklingsarbete. Hittills är resultaten väldigt goda, och om försöket faller väl ut kommer Förvaltaren på sikt att erbjuda den här möjligheten i fler tvättstugor.

Läs gärna mer om försöket och hur tekniken fungerar på Förvaltarens webbplats