Rekordmånga var med på honungsslungning

20 september 2019

En vardagkväll i september samlades drygt 45 vuxna och barn i Krubbans lokaler i Ursvik. I luften fanns förväntan och pirr. Nu var det dags för höjdpunkten för många av Ursviks biodlare – honungsslungningen.

– I år var det rekordmånga som kom till honungsslungningen. Vi ser ett tydligt ökat intresse för biodling och man märker att det fyller en viktig funktion för Ursvik, säger Filip Gustafsson, ansvarig för Ursviksbina via BeeUrban. 

Ursvik är nämligen ett av få bostadsområden som har en egen biodling. Odlingen kom till för ungefär 4 år sedan och har blivit ett viktigt inslag för många Ursviksbor, dels genom kopplingen till blommor och bin, men också för att biodlingsverksamheten för människor samman.

Alla som är intresserade kan bli en del av Ursviks biodling. I år har det varit tre träffar innan honungsslungningen. På första träffen i början av juni fick alla intresserade en introduktion till bina och deras olika faser. Vid midsommar var det dags för andra träffen och då hade den första honungen kommit. På sista träffen i augusti får man lära sig vad bina gör på vintern och några veckor senare är det dags för honungsslungning.

– Antalet deltagare har ökat för varje gång och på sista träffen var vi nästan 25 personer, berättar Filip Gustafsson.

Och när det blev dags för honungsslungning i Krubban så slogs deltagarrekord. Den här septemberkvällen var det över 45 personer som lärde sig de olika momenten för att utvinna honung. Dessutom fick alla som ville möjlighet att göra sina egna etiketter till honungsburkarna, och kreativiteten flödade hos både stora och små.

Även Ursviksbina kan se tillbaka på en god sommar. Att det varit lagom varmt med lite regn då och då har varit perfekt för bina. Är det för varmt kan det bli för torrt och mindre blommor för bina att uppvakta. Är det för blött å andra sidan kan det bli tråkigt för bina som då sitter inne i kuporna och ugglar mestadels av tiden, då de inte gillar att flyga när det är blött eller kallt.

När all honung var slungad och alla etiketter fastklistrade var det nog många som ägnade en tanke åt våra kära Ursviksbin. Trots att bina nu tagit sig till sitt vinterboende, kommer många Ursviksbor kunna njuta av dess frukter i sitt te under många kalla månader framåt.