Blommor och bin får ny plats i Ursvik

13 juni 2019

Många flyttar på vår och sommar och det gäller även växter och djur. Den uppskattade stadsodlingen finns nu på ny plats vid Ladugårdsgatan/Ursviks Allé och på den platsen finns numera även bina som precis kommit till Ursvik efter vintersemester på annan ort. Allt är som det ska med andra ord och Ursvik blomstrar och surrar mer än någonsin.

På den nya platsen erbjuds Ursviksborna hela 51 odlingslådor, omgärdade av ett färgglatt återvunnet plank, som även har skydd mot rådjur som tidigare nallat på odlingarnas godsaker. Lådorna är placerade i formen av ett U som i både Ursvik och Umgänge. Förutom lådorna finns också en sittplats i mitten där alla odlare kan ta en paus och betrakta alla fina odlingar.

Och det är fullt engagemang bland odlarna, de har startat en egen Facebookgrupp för att utbyta tips och erfarenheter kring odlingarna, och även samordna hjälp med bevattning när nån reser bort. Senare i sommar planeras också en odlingsträff där alla odlare kan utbyta erfarenheter och förbereda inför vintervilan och nästa säsong.

Bina flyttar hem

Samma tryck är det även hos bina och alla bifaddrar. Bina, som har varit borta från Ursvik hela vintern för att inte bli förvirrade av den nya platsen i samma område, är nu tillbaka i Ursvik. En första träff med alla Ursviks bifaddrar hölls den 4 juni, där biexperterna Bee Urban höll utbildning och visning av biplatsen.

På träffen fick vi veta allt om hur bina jobbar i kupan och hur ett vanligt bi kan bli ”drottning” genom att hon blir matad med extra mycket godsaker. Vi fick också lära oss om bisvärmar och varför honung kan bli så olika och hur olika sockerarter påverkar konsistensen.

Honung på gång

Under träffen hann vi också se hur ägg till ett bi kläcktes och tog sig ur sin ”håla” för att börja samla nektar. En fantastisk inblick i både blommor och bin. Och likt Ursviksborna var Ursviksbina väldigt vänliga mot besökare, trots att vi var många som var nyfikna och tittade ner i kupan. Tre ytterligare träffar är planerade för alla bifaddrar, där det bland annat kommer slungas och smakas på honung.

Så medan stadslivet fortsätter som vanligt i Ursvik så odlas och surras det som tusan både under och ovan jorden, inte minst vid Ladugårdsgatan/Ursviks Allé. Sväng gärna förbi om du vill lära dig mer om blommor och bin!