Ursviksbo startar träningsgrupp för funkisar

8 februari 2019

Den 14 mars avgörs det om Niclas Wennerlund blir Årets Eldsjäl för att ha startat träningsgruppen ”Bara Vanlig” för barn och ungdomar med funktionsvariationer. Någon månad senare planerar Ursviksbon Stefan Johansson att starta en Bara Vanlig-grupp i Sundbyberg, som ska träffas en gång i veckan för att träna och umgås tillsammans.

Stefan Johansson och hans familj flyttade till Lilla Ursvik i augusti förra året. Såväl Stefan och sambon Linda som barnen Walter och lillasyster Alva trivs väldigt bra i området.

– Det är härligt att bo så grönt och ha skogen runt knuten. Jag brukar säga att det är som att leva i en botanisk trädgård, och barnen älskar att leka ute, säger Stefan.

Sonen Walter fyller fem i maj. Han har några olika funktionsvariationer, bland annat autism och en synproblematik. Till vardags går han på Milots förskola, vilket fungerar bra, trots att autism kan vara en utmaning i sådana sammanhang.

– Som de flesta barn älskar Walter att hålla igång och vara i rörelse. Första gången han deltog i en organiserad idrottsaktivitet var på Viggoloppet i höstas, något han pratade om i två månader efteråt, berättar Stefan.

Hittade ”Bara Vanlig” på Facebook
Stefan och Linda insåg att Walter ville ha fler möjligheter att träna och röra sig tillsammans med andra funkisar. Linda gillade vad hon läste på sociala medier om Niclas Wennerlund och hans koncept ”Bara Vanlig”. Det är en löpargrupp för barn och ungdomar med olika funktionsvariationer, där alla tränar och motionerar efter sin egen förmåga.

”Bara Vanlig” handlar lika mycket om att umgås, få nya vänner och perspektiv, uppleva glädje tillsammans och för en gångs skulle få känna sig just bara vanlig, vilket är en ovanlig upplevelse för funkisar. Grundaren Niclas Wennerlund berättar:

– Vi tror på rörelseglädje, gemenskap, delaktighet och självbestämmande. Jag ser också att barnen och ungdomarna får en bättre balans i kroppen och därför vågar göra fler saker i sin vardag. Alla kan träna på sitt sätt!

Sundbybergs första grupp startar i vår
Stefan har varit i kontakt med Niclas för att få information och inspiration. Till våren, när underlaget utomhus har blivit torrare och fastare, kommer Stefan tillsammans med den andre volontären Tommie Morales att starta Sundbybergs första Bara Vanlig-grupp.

Gruppen ska träffas en gång i veckan för att värma upp, springa runt Lötsjön och sedan samlas efteråt för att varva ner, stretcha, snacka och kanske fika tillsammans. Varje funkis har med sig en medlöpare och även resten av familjen är välkommen, berättar Stefan:

– Vi vill samla barn och familjer med liknande utmaningar till en gemenskap, där också vi vuxna kan utbyta tips och erfarenheter på ett naturligt sätt. Men på träffarna är det inte vi, utan våra funkisar och deras rörelseglädje, som ska vara i centrum.


Vill du veta mer?

Om du är nyfiken eller vill anmäla ditt barn till Bara Vanlig-gruppen i Sundbyberg kan du kontakta Stefan Johansson på jehdi@hotmail.com eller 072-218 95 35.

Se videon om Niclas Wennerlund, som är nominerad till Årets Eldsjäl.
Här kan du också rösta på Niclas i tävlingen.

Läs mer på www.baravanlig.se (fungerar bäst i webbläsaren Chrome)

Läs mer om eller följ Bara Vanlig på Facebook

Läs mer om Viggoloppet, som är en del av Viggo Foundation