Trots den varma sommaren – fin honungsskörd i Ursvik

6 september 2018

Bikuporna i Ursvik har blivit ett uppskattat inslag som dels introducerar områdets unga till djur och natur och dels bidrar till att stärka den biologiska mångfalden i området. När de inte hänger i Aktivitetsparken spenderar bina tid med att pollinera växter i Ursviks trädgårdar och grönområden.

Den varma sommaren har varit utmanande för Ursviksbina. Den tidiga och ihållande värmen gjorde att många växter blommade ut på kort tid och som en konsekvens blev tillgången till föda mer utmanande för bina. Men allt gick bra till slut, och i början av september samlades alla områdets bifaddrar i öppna förskolan Krubban i Ursvik, för den traditionsenliga honungsslungningen.

Alla fick en burk

Honungsslungningen är skördefesten för alla som varit med under året och en afton där man får möjlighet att dela med sig av intryck och ögonblick från säsongen. Därför var det föga överraskande en positiv och uppsluppen stämning i lokalen med både barn och vuxna surrandes.

Honungsslungningsprocessen började med en avtäckning, som innebär att man tar bort vaxet som stänger in honungen i kakorna. Därefter påbörjades själva slungningen, där alla som ville fick prova att slunga ut honungen ur kakorna. Sist men inte minst så silades honungen och tappades på burk. Och inte vilka burkar som helst, material fanns på plats så att alla bifaddrar kunde göra egna personliga etiketter på sin honungsburk.

Ny säsong på gång

Biodlingen i Ursvik bidrar både till vårt ekosystem och ger en möjlighet till gemenskap i området. Många av bifaddrarna på honungsslungningen såg redan fram emot nästa säsong. Och fram till dess kan de njuta av sin alldeles egna honung!

Nu kommer alla bina att flyttas till biexperterna på Bee Urban och vara där under vintern. Men oroa er inte, till våren är de tillbaka i Ursvik igen. Och då finns det givetvis möjlighet att bli bifadder igen. Oavsett om du varit med tidigare år eller inte, är du lika välkommen att anmäla ditt intresse till anette.eriksson@napen.se