Nöjda resenärer på Ursviksbussen

26 september 2018

Linje 504Y – extrabussen som förstärker den ordinarie SL-trafiken mellan Hallonbergen och Ursvik på helgkvällar – är igång sedan slutet av augusti. Hittills har ungefär 930 passagerare åkt med Ursviksbussen. Vår ”resereporter” hängde med en torsdagskväll och mötte såväl nöjda passagerare som en synnerligen rutinerad chaufför.

Ursviksbussen är en extrainsatt buss mellan Hallonbergen och Ursvik, som körs på kvällarna torsdag-lördag under en testperiod fram till 13 oktober. Därefter ska försöket, som bekostas av Stadsbyggnadsprojektet i Ursvik, utvärderas inför en eventuell fortsättning. Om du vill veta mer kan du läsa den här tidigare nyheten.

Lugnt och avspänt ombord
När Ursviksredaktionens utsände kliver på bussen i Hallonbergen en torsdagskväll i mitten av september, råder en skön stämning ombord. Det är en fullstor SL-buss som bara går mellan Hallonbergen och några utvalda hållplatser i Ursvik, så det finns för det mesta gott om plats.

Längst fram, med full koll på läget, sitter den rutinerade chauffören Git Lagerkrantz och rattar det långa röda ekipaget från operatören Arriva.

– Jag har kört buss sen 2004. Först på heltid och idag på deltid. I övrigt är jag numera pensionär, och det är en gyllene tillvaro. Det är kul att köra Ursviksbussen och jag tycker att den är ett bra initiativ. Stämningen ombord är positiv och det märks att många är glada över att den här extrabussen finns. En trevlig grej med att köra på helgkvällar är också att de flesta passagerare är avspända och på gott humör, och inte lika stressade som ibland i rusningstrafiken.

Lena Bergengren, Ursviksbo sedan tio år tillbaka, är nöjd med den extra bussmöjligheten.

– Det här är tredje gången jag åker med Ursviksbussen. Riktigt bra timing med tunnelbanan. Jag hoppas att försöket förlängs så att bussen får vara kvar.

Linus Jarmsäter är på väg till Ursvik för att hälsa på sin farbror.

– Jag kommer ursprungligen från Helsingborg och är nyinflyttad student i Stockholm. Kollektivtrafiken här funkar bra generellt och det går smidigt att ta sig fram. Min farbror har bott länge i Ursvik och det har varit kul att kunna följa områdets utveckling. Det har verkligen blivit jättefint!

På väg från Ursvik till Hallonbergen träffar vi Gergely L´Auné, som har hälsat på en vän i Ursvik och nu är på väg hem till Ingarö.

– Det här var första gången jag besökte Ursvik. Ett jättefint område och jag gillar särskilt skulpturerna som lyser upp. De är underbara! Jag kände inte till Ursviksbussen, utan kollade bara efter passande busstider i SL-appen.

Även för Emelie Wedin, som bor i Lilla Ursvik, är det första gången hon åker med Ursviksbussen.

– Oftast brukar jag cykla, så det här är första gången jag åker med Ursviksbussen. Jag kände faktiskt inte till att den fanns, men det är ju jättebra.

Vincent Bäckström har bott i Lilla Ursvik i femton år och är på väg hem från stan.

– Vi behöver bättre kollektivtrafik i Ursvik, så det här är ett bra initiativ. Jag hörde talas om Ursviksbussen från några kompisar. Det är perfekt med en ”shuttle” mellan Hallonbergen och Ursvik, till exempel när man har varit på nåt kul efter jobbet. Ikväll har jag varit på Gröna Lund och sett en spelning med Daniel Adams-Ray. 

Utvärdering och eventuell förlängning
Ursviksbussen fortsätter att köra till och med den 13 oktober i sin nuvarande omfattning. Stadsbyggnadsprojektet i Ursvik hoppas hinna utvärdera testet i god tid innan dess, så att en eventuell fortsättning blir utan avbrott.

Om det blir en fortsättning kan det även bli förändringar i både körschemat och rutten, för att bussen ska ge maximal nytta i förhållande till sin kostnad.

Avgångstider och tidtabell för Ursviksbussen (linje 504Y) hittar du tillsammans med de ordinarie bussarnas tidtabeller på www.sl.se eller i SL-appen.


Läs mer

Tidigare nyhet om Ursviksbussen

Frågor och svar om Ursviksbussen

Nuvarande tidtabell