Sunfleets bilpool – car sharing is caring

13 juli 2018

Den nya delningsekonomin handlar om att allt fler människor väljer att dela på saker istället för att äga dem själva. Det kan handla om semesterboende, trädgårdsverktyg, maskiner och mycket annat. I Ursvik finns sedan snart två år tillbaka bilpoolen Sunfleet, som erbjuder tillgång till bil på ett sätt som är mer klimatsmart, billigare och smidigare för väldigt många.

Att dela på saker är förstås inget nytt under solen, men fenomenet har vuxit kraftigt de senaste åren. Drivkrafterna är flera – det är ekonomiskt fördelaktigt, mer besvärsfritt än att äga och underhålla själv och betydligt mer hållbart ur ett miljö- och klimatperspektiv. Det har också blivit enklare och smidigare, med nya digitala lösningar och smarta mobiler.

I Ursvik finns sedan snart två år tillbaka bilpoolen Sunfleet, som har fyra bilar på tre olika platser i närområdet. En bil står på Marieborgsgatan, en på Ursviks allé samt ytterligare två bilar på Boplatsvägen i Brotorp.

Slipp krångel och onödiga kostnader
Sunfleet erbjuder fyra olika typer av medlemskap (abonnemang), och hela konceptet beskrivs enkelt och tydligt på Sunfleets webbplats. Du som använder bil mer sällan kan ha ett medlemskap utan fast månadskostnad, där kilometerpriset blir högre. Du som behöver bilen oftare kan välja mellan tre olika fasta prisnivåer per månad, där den högsta ger fördelaktigast rörlig kostnad vid användning.

Alla kunder betalar bara sin rörliga och eventuella fasta kostnad per månad, och slipper därmed alla ytterligare kostnader för – och krångel med – parkering, försäkring, biltvätt, städning och skatt.

Ny syn på bilägande
Jesper Sundblad, försäljningschef på Sunfleet, berättar att företaget har haft sin starkaste tillväxt under senaste 2–3 åren. Han tror att det beror delvis på att vi har blivit mer klimat- och miljömedvetna, men också att synen på bilar och bilägande har förändrats i Sverige, inte minst hos unga vuxna.

– Förr var det ofta en självklarhet att den som fyllt arton tog körkort och skaffade sig en egen bil så snart man bara kunde. Ofta började man sin bilkarriär med en gammal, risig kärra som man hade råd att köpa, men fick lägga massor av tid och pengar på att hålla igång. De här bilarnas miljöpåverkan var vanligtvis inte heller att leka med. Dagens unga inser att körkort är bra att ha, men många av dem är ointresserade av att köpa, äga och underhålla en egen bil. För dem, och även för allt fler andra åldersgrupper, har bilpoolen blivit ett smidigare, billigare och bättre alternativ.

Våga prova!
När man hör Jesper berätta om fördelarna är det lätt att bli frälst. Poolbilarna är max 18 månader gamla och hålls efter noga. Det finns både elbilar, hybrider och dieslar i bilflottan idag. Sunfleets ambition är att så snabbt det är praktiskt möjligt ställa om till fossilfria alternativ.

Enligt Jesper är det främst en sak som gör att inte ännu fler använder bilpool idag:

– Vårt jobb handlar mycket om att få människor att våga prova. Många tror att det är krångligt. Att de kommer att stå där vid sin bokade bil och inte komma in eller få igång den. För många år sen var det faktiskt ganska krångligt, men idag är det väldigt enkelt att använda våra bilar. De som vågar testa blir nästan alltid glatt överraskade och undrar varför de inte har gjort det tidigare.

Poolbilarna i Ursvik används allra mest på helgerna, då man kanske vill hälsa på släkt och vänner eller behöver åka en sväng till IKEA. Allt fler använder också poolbil under semestern, särskilt de som har ett fastprisabonnemang, så att den rörliga kostnaden blir lägre. I Ursvik finns också ett unikt samarbete mellan Sunfleet och områdets grannsamverkan mot brott, som vi har skrivit om i en tidigare nyhet.

Sunfleet analyserar hela tiden nyttjandet av bilarna och försöker anpassa tillgängligheten genom att flytta bilar mellan olika platser eller utöka antalet i områden med stor efterfrågan.

Från 0 till 80 000 kunder
Sunfleet grundades redan 1998 i Göteborg. Det startade som ett samverkansprojekt mellan Volvo och biluthyraren Hertz, som tillsammans ville undersöka möjligheten att erbjuda bil per timme till människor som bara behövde bil nån gång ibland.

Idag, tjugo år senare, finns företaget på ett 50-tal orter i Sverige med cirka 1700 bilar och omkring 80 000 kunder. Sunfleet är fortfarande en del av Volvo Cars-koncernen och tillhör numera dotterbolaget Volvo Cars Mobility, som har uppdraget att skapa en internationell plattform för bildelning.