Ursviks västra delar utvecklas med ung input

21 juni 2018

I Ursviks västra delar skapas nya bostäder, skolor och förskolor, parker, Ursviks torg och två hållplatser för tvärbanan – ett stort projekt som kommer att pågå under flera år. För att projektet ska kunna genomföras så bra som möjligt ur både trygghets- och trivselperspektiv har Sundbybergs stad och Stockholms stad tillsammans engagerat 16 lokala ungdomar i projektet SURR för att få deras input.

SURR står för sommarjobb för ungdomar från Ursvik, Rissne och Rinkeby. Projektet engagerar tjejer och killar i åldrarna 16-18 år och pågår under vecka 25 och 26.

Linda Elmqvist, delprojektledare för Ursvik på Sundbybergs stad, berättar mer:

– Ungdomarnas uppdrag är att de, med sina egna ögon och erfarenheter, ska ge förslag till hur det stora utvecklingsprojektet i Ursviks västra delar kan genomföras så bra som möjligt ur både trygghets- och trivselperspektiv. Vi på Sundbybergs stad kommer sedan fånga upp deras input i det program för attraktivitetshöjande åtgärder under utbyggnadstiden som vi ska ta fram under hösten.

Konkret handlar det om att ungdomarna ska ge sin upplevelse av hur det är att vistas i miljöer under utveckling, och hur byggarbetsplatser och deras omgivningar kan bli tryggare och bättre för alla som vistas i eller passerar genom området. Ungdomarna samarbetar med personal från kommunen och konsultföretaget SWECO, som ger stöd i arbetet och dokumenterar förslagen.

Inputen från ungdomarna kan till exempel handla om vilken bygginformation som behöver ges i olika kanaler och när, eller hur man med tillfälliga så kallade popup-lösningar kan ge liv till de delar av området som är tillgängliga men ännu inte färdigbyggda. Projektet ska också uppmärksamma och lyfta fram de olika kvaliteter som Ursvik och de närliggande stadsdelarna Rissne och Rinkeby kan erbjuda, och vilka härliga smultronställen som finns här för den som vill koppla av och hitta lugn och ro.