Grannsamverkan 2.0 och NOS-projektet

23 maj 2018

Uthållighet, samarbete, goda idéer och sponsorer har gjort grannsamverkan effektivare i Ursvik, Brotorp och Järvastaden. Grannsamverkan i Stora Ursvik används idag som ett gott exempel av både polisen och kommunen, och får berätta hur de arbetar för att inspirera andra områden som vill komma igång. Även närpolisens satsning NOS, som utbildar och tar hjälp av lokala hundägare, har gett goda resultat.

Ursviksredaktionens utsände väntar med spänning utanför Handlar’n på Ursviks Allé. Det är en fin kväll i mitten av april och klockan är snart nio. I ryggsäcken ligger datorn, reportagekameran och – viktigast av allt – munkarna. Tre vanliga med socker, två med choklad och en med karamelltoppning. Alla som har sett amerikanska polisserier vet ju att det behövs munkar under ett spaningsuppdrag.

Exakt på utsatt tid, klockan 21, rullar en splitter ny Volvo XC40 fram, med bilpoolen Sunfleets logga på de bakre sidoskärmarna. Men det som syns mest är de stora magnetskyltarna med den trekantiga Grannsamverkan-loggan på framdörrarna och ICA-skyltarna på bakdörrarna. Grannsamverkan-skylt finns även på biltaket, så att även en polishelikopter vid behov ska kunna se den. När alla har hälsat rullar vi tyst iväg medan aprilmörkret sänker sig över Ursvik.

Lokal bil gör stor skillnad
En av de tre representanterna från Grannsamverkan Stora Ursvik berättar med entusiasm om vad de lite skämtsamt kallar ”Grannsamverkan 2.0”:

– Det är tack vare vårt samarbete med ICA Järvastaden och Sunfleet som vi kan sitta i den här bilen ikväll. Med en lokal bil blir vi snabbare och hinner övervaka många fler platser. Efter att ha bedrivit grannsamverkan här i ett par år, så vet vi var det brukar behövas extra ögon. Magnetskyltarna på bilen syns tydligt när vi kommer rullande och brukar ha en klart stressande effekt på dem som sysslar med ljusskyggare verksamheter. Det blir också tryggare, bekvämare och varmare för oss själva när vi sitter i bilen – plus att vi slipper skylta med registreringsnumren på våra egna bilar.

Kortfattat kan man beskriva konceptet Grannsamverkan som att de boende i ett område samarbetar med stöd av närpolisen, kommunen och andra lokala aktörer, för att öka tryggheten och säkerheten. Arbetet bedrivs ideellt och är till stor del proaktivt. Det kan till exempel handla om att informera de boende om hur de på olika sätt kan skydda sina hem mot inbrott. Det kan också vara att bidra med sin områdeskunskap så att kommunen kan skapa en trygg områdesbelysning eller placera ut bommar och avspärrningar på rätt ställen.

Många ögon ser mycket mer
En annan del av grannsamverkan går ut på att hjälpas åt att hålla ett öga på vad som händer i området. Även om själva kärngruppen som regelbundet använder bilen för bevakning och håller i det nära samarbetet med polisen och kommunen, består av ett mindre antal lokala eldsjälar, så finns det drygt 1400 personer i Stora Ursvik som bidrar till grannsamverkan. Ju fler ögon som håller koll, desto besvärligare och mindre attraktivt blir det att syssla med brottslig verksamhet i området. Den här effekten märks tydligt, inte minst på den stora minskningen av bostadsinbrott, som var betydligt vanligare för några år sedan.

Samarbetet och informationsutbytet sker främst via Facebook, där Grannsamverkan Stora Ursvik både har en vanlig publik sida och en sluten grupp, där man måste bli godkänd som medlem. På den öppna sidan finns information om gruppen och tips för att öka säkerheten och tryggheten. I den slutna Facebook-gruppen samarbetar man ofta i realtid, med exempelvis tips på och uppföljning av misstänkta aktiviteter i området. Den som ser ett brott begås ska förstås alltid ringa polisen direkt, men för den som ser något som bara verkar lite skumt är det ofta lättare att dela informationen i den slutna gruppen. Man samarbetar också med andra grannsamverkangrupper, främst i Brotorp och Järvastaden.

Hussar, mattar och känsliga nosar
I Ursvik finns det gott om hundar och hundägare, som är ute och rör sig i området på olika tider. Hundarnas hörsel och luktsinne gör också att de ofta reagerar på saker som husse eller matte annars hade missat. Det är något som Kerstin Malm, närpolisens kontaktperson för grannsamverkan, har fångat upp på ett smart sätt med NOS, Nos- och spaningspatrullen för aktiva hundägare. Kerstin berättar:

– Genom NOS vill jag öka medvetenheten om att vi på polisen behöver få in så många pusselbitar som möjligt för att minska framför allt bostadsinbrotten. Under den korta utbildningen av hundägarna berättar jag bland annat vad som behövs för att vi ska kunna arbeta vidare med ett ärende. Minsta lilla iakttagelse kan göra stor skillnad och hundägare är en fantastisk resurs, som kan göra samhällsnytta bara genom att gå ut med hunden. Intresset för NOS har glädjande nog varit större än jag trodde.

Kvällens spaningsarbete gav resultat
Under kvällsturen i Volvon märks det tydligt att grannsamverkan fyller en viktig funktion. Vi upptäcker en barnfamilj som håller på att flytta in i ett nybyggt hus. När vi stannar med den tydligt uppmärkta bilen kommer pappan i huset fram och är nyfiken. Han gillar idén med grannsamverkan och lovar att kolla upp gruppen på Facebook. Förhoppningsvis har vi värvat ytterligare ögon som kan bidra till att hålla uppsikt i närområdet.

På en annan gata träffar vi en hundägare med sin schäfer. Han har gått NOS-utbildningen och känner de tre medlemmarna i bilen. Genom den nervevade rutan diskuteras några fordon som har rört sig i området på konstiga tider och platser. När vi senare kommer till skogsområdet vid Milot ser vi mycket riktigt en parkerad bil med två personer i, som verkar bli stressade av vår närvaro och kör iväg direkt.

När vi möter en bevakningsbil från NOKAS, som precis har börjat bevaka området, blir det jubel i kupén. Det är nämligen något som Grannsamverkan Stora Ursvik har jobbat länge för, tillsammans med kommunens trygghetssamordnare. Även de sliskigt söta munkarna som redaktionens utsände har med sig tas emot positivt, men måste tyvärr ätas utanför den nya fina poolbilen för att inte smula ner. Tiderna förändras och det här är ju ändå Grannsamverkan 2.0 …

Länkar till mer läsning

Grannsamverkan Stora Ursvik på Facebook

Grannsamverkans svenska webbplats

Aftonbladets nyhet om NOS

Mitti:s nyhet om NOS

Sunfleets bilpool