Fira Valborg i Ursvik

20 april 2018

Våren är här och det innebär som vanligt att Lilla Ursviks byalag bjuder in till Valborgsmässofirande vid motionsgården. Precis som förra året, då det kom över 400 besökare under kvällen, blir det majbrasa, skönsång och härliga smakupplevelser. Alla är varmt välkomna till firandet – och även att bidra till värmen med kvistar och ris.

Valborg har firats sedan 1400-talet till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Innan Tyskland kristnades trodde man att häxor under vårnätterna red på kvastar eller getabockar till de gamla, förkristna offerplatserna för att göra sattyg och ofog tillsammans med djävulen. För att hindra och oskadliggöra häxorna, förde man under Valborgsfirandet oväsen med rop och skott, blåste i horn och tände eldar i mörkret.

Hur många Ursviksbor som tänker på helgon, häxor och djävulen under Valborg har vi ingen statistik på. Däremot var det över 400 glada besökare som firade in våren tillsammans förra året. Kanske toppas den siffran i år, kanske inte. Det beror mycket på aprilvädret – som ibland är fantastiskt och ibland lite mindre underbart. Men oavsett väder är alla hjärtligt välkomna att fira Valborgsmässoafton med Lilla Ursviks byalag.

När: Kvällen den 30 april. Fackeltåget avgår från Aktivitetsparken 18.45 och brasan vid motionsgården tänds klockan 19.

Var: Motionsgården vid start/mål för Ursviks motionsspår, se karta

Hur: Kom som du vill och klä dig efter vädret. Ofta blir det kallare än man tror, även om det finns en eld att värma sig vid. Det blir sång, gemenskap, försäljning av Martinas goda tårtor och andra bakverk samt mat- och godisförsäljning från foodtrucken Curbside STHLM (på plats från kl. 17).

Om du vill läsa mer om Valborgsfirandet, hur du kan bidra med kvistar och ris till brasan eller få facklor till barnen i fackeltåget, kan du besöka byalagets Facebook-event eller kontakta ordförande Kajsa Olsson Persson på kajsa.z.olsson@gmail.com.

Varmt välkommen på Valborgsmässoafton!