Nu har förskolan Forskaren öppnat

16 mars 2018

Ursviks nya förskola Forskaren har nu slagit upp dörrarna. Här välkomnas barnen och personalen av ljusa, luftiga lokaler och estetiskt vackra miljöer. Utformningen är gjord för att ge goda förutsättningar för lek och lärande.

Den nybyggda förskolan Forskaren består av två våningsplan plus ett trädäck som sträcker ut sig runt hela fasaden. Förskolan är estetiskt inbjudande med roliga detaljer som färgglada träd och glada mönster på väggarna, och har stora gemensamma utrymmen för olika sorters aktiviteter. En vacker miljö ger barnen inspiration i deras lek och skapande. Förskolan har ett eget kök och en kock som förser barnen med nylagad, energifull mat.

Förskolechefen Berit Jacobsson-Landberg är nöjd med lokalens utformning och hur den möjliggör olika aktiviteter.

– Lokalen är rymlig och här finns stora gemensamma utrymmen med exempelvis plats för ett litet bibliotek och olika ateljéer för färg, sand, lera och vatten. På övervåningen finns ett glasgolv så barnen kan spana ned till undervåningen vilket blir otroligt spännande för dem. Vi har även en stor, ljus matsal som kan bidra till fina måltidsupplevelser. Med eget kök och en kock så får barnen också nylagad och nyttig mat vilket är toppen, säger Berit Jacobsson-Landberg.

Idag går det 19 barn på Forskaren och det har först och främst varit för dessa som invigningen har skett. Vidare framåt kommer det att tas in fler barn och planen är att 150-160 platser till ska fyllas. Berit berättar:

– Det kommer att erbjudas fler platser för nya barn under våren, beroende på hur behovet ser ut. Senare ska barn från Kymlinge förskola flytta in, då Kymlingeskolan behöver fler utrymmen. Efter det så kommer det även att erbjudas fler platser.

MODERNA LOKALER MÖJLIGGÖR MODERN PEDAGOGIK
Det är inte bara barnen som uppskattar sin nya förskola. Även personalen uppskattar de moderna lokalerna då det öppnar upp för en modern pedagogik. Förskolan är utformad på ett sådant sätt som gör det möjligt för personalen att arbeta i både mindre och större grupper. Förskolan har som ett litet torg där man iordningställa olika stationer för olika aktiviteter. Den goda akustiken i lokalerna bidrar till en god ljudmiljö.

– Personalen tycker att lokalerna är oerhört vackra och det är såklart uppskattat att befinna sig i en vacker miljö. Lokalen underlättar för ett projektinriktat arbetssätt utifrån barnens intressen och behov, berättar Berit.

 

LEK OCH BUS MITT I NATUREN
Utomhusmiljön är också välplanerad men är ännu inte färdigställd. Gården kommer att ge barnen möjligheter till lek, rörelse och utforskande. Dessutom ger förskolans läge i Ursvik tillgång till roliga utflykter för barnen. Det finns många grönområden runt omkring som uppmuntrar till att göra kortare utflykter. Man kan ta en promenad i skogen eller besöka en närliggande lekplats. Med bussen som granne kan man också smidigt ta sig upp till Hallonbergens centrum där man bland annat kan besöka biblioteket eller gå på teater.

Förskolan Forskaren symboliserar vad en modern förskola ska innebära. Med barnens välbefinnande och utveckling i fokus och lokaler som ger personalen bästa förutsättningar för goda arbetsdagar. Den som är nyfiken och vill anmäla sitt intresse, gör det enklast till kösamordnaren på Sundbybergs stad, Anne-May Pettersson, 08 706 80 00, anne-may.pettersson@sundbyberg.se