Ta chansen och ge dig ut på hal is

16 februari 2018

Många är vi som under vinterhalvåret gör vårt bästa för att undvika is och halka. Men bland oss finns det också krafter som tänker precis tvärtom. På den konstfrusna isbanan Isbiten mitt i Ursvik, lockas både unga och gamla av isens fart och oförutsägbarhet.

Mitt i aktivitetsparken i centrala Ursvik står den 10×20 meter stora isbanan och blänker. Det är via ett projekt som heter Isbiten som Ursviksborna fått chansen att njuta av en egen isbana. En av de organisationer som var med vid invigningen i höstas är Generation Hockey. Den startades av några av våra mest kända hockeystjärnor, däribland Mats Sundin och Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson. Visionen är att ge fler barn och ungdomar möjlighet att åka skridskor nära där man bor.

Närhet skapade tidigare stjärnspelare
Precis som Sundbybergs Stad vill organisationen uppmuntra spontanåkandet och hoppas att initial islek ska leda till att fler sedan väljer att spela ishockey. Bakom flera av våra svenska storstjärnor finns just såna erfarenheter, där karriären börjat på en isbana nära där man bor. Kanske bor framtidens Peter Forsberg eller Danijela Rundqvist i vårt område?

”Isbiten är ett bra sätt att uppmuntra barn och unga att aktivera sig utomhus på vintern och vi hoppas att fler följer initiativet i Ursvik,” säger Tony Wiréhn på Generation Hockey.

Isbiten är en mobil isbana som flyttar sig inom kommunen. Förra året stod den inne i centrala Sundbyberg och i år står den i Ursvik. För att se till att alla verkligen känner sig välkomna är både klubbor och puckar portade. Här handlar det istället om att utveckla åkningens graciösa rörelser.

Skratt och fall
Och det är många som fångats av projektet. När vi besöker Isbiten en fredagseftermiddag i februari skiner solen starkt på den blanka isen. På plats finns både killar och tjejer, unga som gamla, alla förenade i en fascination för den kraft som kombinationen is och skridsko kan ge. Det är tydligt att vissa har många mil under skridskorna medans andra tar sina första skär just den dagen. Fallen bjuder på skratt och tålmodiga föräldrar borstar av snöiga luvor och lyfter upp hjälmar som åkt ner över ögonen.

För den som blir biten av åkningen finns det också många sätt att följa upp och fördjupa. Sundbybergs IK erbjuder exempelvis en populär skridskoskola i Tulehallen varje söndag och föreningen har också speciella satsningar för att lyfta fram tjejhockey.

Förhoppningen är att Ursviksbor inspirerade av OS kommer ner och tar sig en åtta eller två.