Fira med Lilla Ursviks byalag

21 februari 2018

Den östra delen av Ursvik, som kallas Lilla Ursvik, har en betydligt längre historia som tätbebyggt bostadsområde än Stora Ursvik. Här finns Lilla Ursviks byalag, med anor från 1920-talet, som årligen arrangerar gemensamma aktiviteter dit alla är välkomna. Julgransplundring, Valborg och midsommar är populära högtider att fira med byalaget.

Goda grannar är viktigt, både i huset och närområdet. På andra sidan Milstensvägen, sett från Stora Ursvik, ligger Lilla Ursvik. Här bor idag ungefär 850 personer i 300 hushåll. De flesta i äldre villor, men det finns också radhus och lägenheter.

Härifrån kommer också Lilla Ursviks byalag, som varje år arrangerar julgransplundring, Valborgsfirande och midsommarfirande. Aktiviteter dit alla är välkomna, och som många från Stora Ursvik brukar delta i. Julgransplundringen och midsommarfirandet hålls på Midsommarängen, mitt i Lilla Ursvik, medan Valborg firas där motionsspåret börjar.


Midsommar på Midsommarängen

Byalagets historia inleds redan 1925 då ”Lilla Ursviks egnahemsförening u.p.a.” bildades, där den gamla juridiska förkortningen står för ”utan personlig ansvarighet”. Den 20 mars året därpå inköptes enligt ett sparat kvitto en ordförandeklubba för 1 krona. Efter några namnbyten genom decennierna valde man 1968 benämningen byalag.

Ungefär tio år senare föddes Kajsa Olsson Persson, byalagets nuvarande ordförande. Ursviksredaktionen träffar henne över två rykande koppar kaffe på Mateos. Till skillnad från de flesta tidigare ordförande i byalaget är Kajsa inte uppvuxen i Ursvik. Hon flyttade hit för sju år sen och bor med sin man Henrik och tre barn i en villa på Frejavägen. Vi passar förstås på att ställa några frågor om byalaget.


Kajsa Olsson Persson

Varför har du valt att engagera dig i något så gammaldags som ett byalag?
– Namnet är gammalt, men byalaget är ett väldigt bra sätt att skapa gemenskap, sammanhållning och samverka, så att det blir trevligare att bo i området. Jag har tagit över efter några riktiga Ursviksrävar, som har bott här längre än jag levt, och de kan det mesta om Ursvik. Lyckligtvis är några av dem kvar i byalaget, så att de kan vara bollplank när jag har tankar och frågor.

Vad blev den mest uppskattade gemensamma aktiviteten förra året?
– Jag tycker att alla arrangemang blev bra, men Valborg var en succé utöver det vanliga. Vi hade räknat med 200 deltagare och det kom över 400 – säkert beroende på det fina vädret och att många av våra goda grannar från Stora Ursvik var med. Det var riktigt härlig stämning med brasa och sång. Foodtrucken som serverade hamburgare, pulled pork och annat gott fick verkligen jobba för fullt. Och i vår ska vi göra det ännu bättre!

Hur går midsommar till i Lilla Ursvik?
– Vi samlas på Midsommarängen under förmiddagen, plockar blommor och klär stången tillsammans. Sen går alla hem till sig och äter lunch, innan vi ses igen vid 14-tiden för att resa stången, leka, sjunga, dansa och fika. Det brukar vara riktigt mysigt och väldigt uppskattat av både stora och små.

Och julgransplundringen?
– Tidigare har vi haft den inomhus i motionsgården, men nu testar vi att ha plundringen ute på Midsommarängen, där vi varje år sätter upp vår gran. Det var inget härligt krispigt vinterväder vid den senaste plundringen tyvärr, men barnen tyckte ändå att det var kul. Den här aktiviteten är mindre än Valborg och midsommar, men också uppskattad.

Varför måste man bo i Lilla Ursvik för att kunna vara medlem i byalaget?
– Dagens byalag har sitt ursprung i Lilla Ursviks egnahemsförening, och enligt stadgarna måste man bo i Lilla Ursvik för att kunna vara medlem. Men inget hindrar förstås att det startas andra byalag i närområdet, till exempel i Stora Ursvik. Alla våra goda grannar är också hjärtligt välkomna till de högtidsfiranden vi arrangerar.

 Vad gör byalaget mer än att arrangera aktiviteter?
– Vi är också med och tycker till om utvecklingen av området. Styrelsen tittar på kommunens planer, tar in synpunkter från medlemmarna och stämmer av med de som har bott här länge och verkligen kan området. Vi försöker vara ett bra och konstruktivt bollplank för Sundbybergs stad i utvecklingen av Ursvik.

Finns det planer på ytterligare aktiviteter?
– Ja, vi kikar på olika möjligheter och jag tar gärna emot nya förslag. Vi har ju ingen anställd i byalaget, utan allt arbete görs ideellt, så det måste vara aktiviteter som vi mäktar med. Skicka gärna ett mejl till mig om du har en bra idé (se länk nedan).

Hur kan man följa och komma i kontakt med Lilla Ursviks byalag?
– Enklast är att följa oss på Facebook, där vi brukar lägga ut våra aktiviteter. Vi har också en enkel hemsida med kontaktuppgifter och en del annan information. Den som vill sponsra våra gemensamma evenemang är mycket välkommen att sätta in en slant på postgiro 14 42 10-2. Då kan vi genomföra ännu bättre aktiviteter i framtiden.

Länkar

Byalaget på Facebook

Byalagets hemsida

Lilla Ursviks historia (pdf)

Mejla till Kajsa