En truck kommer lastad – med gott bröd

27 januari 2018

Nu kommer Bageritrucken till Ursvik! De levererar färskt bröd och goda bakverk till utvalda områden i Stockholm. Allt som säljs är bakat samma dag och gjort på riktiga råvaror, som mjölk och smör. Bageritrucken kommer att stå vid Aktivitetsparken på Milstensvägen söndagar mellan klockan 11-14, med start 28 januari.

Bakom Bageritrucken, som varit igång i drygt två år, står bland andra Stefan Grez. Han kommer från en riktig bagarfamilj och har jobbat på flera olika bagerier. Förutom bra råvaror, lyfter Stefan fram passion som en viktig framgångsfaktor:

– Det krävs passion för att göra gott bröd. Om du tycker det är roligt så blir resultatet mycket bättre.

Det behövs också en rejäl dos tålamod. Bageritruckens Levain-bröd ligger först i en back och jäser i två och en halv timme för att därefter vändas och jäsa i ytterligare en och en halv timme. Slutligen läggs degen upp på bordet för en sista 45-minuters jäsning innan den gräddas.

På Bageritrucken märker man också skillnader under året i kundernas önskemål. I januari är många lite mer avvaktande kring sötsaker efter matfyllda jul- och nyårshelger. Men det handlar inte om något längre uppehåll – det märks redan ökad efterfrågan på semlor. Stefan gillar den klassiska varianten bäst:

– Det är roligt med experimenterande, men personligen gillar jag den klassiska semlan bäst – gärna serverad som hetvägg med varm mjölk. Vad gäller matbröd så är mina favoriter nog Levain eller vårt härliga frukt- och nötbröd.