Slipa grillorna – isen är på väg till Ursvik!

12 december 2017

Att åka skridskor brukar innebära att du måste köra eller skjutsas till en ishall eller en sjö. I Ursvik blir det tvärtom när Sundbybergs stads satsning ”Isbiten” kommer till området. Alla är varmt – eller ännu hellre kallt – välkomna till invigningen den 16 december.

Isbiten är en stor, men ändå portabel, isyta som kan flyttas runt i kommunen så att olika stadsdelar kan turas om att ha den under olika år. Sundbybergs första isbit var 10 x 20 meter i storlek och placerades på Sundbybergs IP för ett år sedan. Den flyttas nu till fotbollsplanen i Aktivitetsparken och invigs av kultur- och fritidsnämndens ordförande Johan Storåkers.

När: 16 december klockan 11.00
Var: Aktivitetsparken i Ursvik
Hur: Alla är hjärtligt välkomna och förutom ett isande tal av Johan Storåkers, bjuds det på skridskouppvisning samt korv och dryck så långt lagret räcker.

Isbitens bakgrund
Samtidigt som Ursvik under den här vintern får ta över Isbiten från Sundbybergs IP så placeras en ny och ännu större isbit där. Mikael Eljenmyr, idrottschef i Sundbybergs stad, berättar om bakgrunden till Isbiten:

– I Sumpan har vi bara en ishall och den används extremt mycket, inte minst av våra idrottsföreningar. Därför har det tidigare funnits begränsade möjligheter för stora och små sundbybergare att spontanåka skridskor när de vill och kan. För oss på idrottsförvaltningen är Isbiten ett bra sätt att erbjuda nya möjligheter till spontan fysisk aktivitet. Att vi också kan flytta anläggningarna mellan olika stadsdelar gör att det blir en investering som kan komma hela kommunen till glädje.

Öppen dygnet runt i kallt väder
Isbiten kommer vara öppen för alla dygnet runt. Förhoppningen är att den ska kunna vara igång från invigningen den 16 december fram till sportlovet, men det beror också på vädret. Blir det för många plusgrader tar Isbiten en paus i väntan på lägre temperatur. Sundbybergs stad har huvudansvaret för Isbiten, men det löpande underhållet, till exempel att skrapa bort snö från isytan och liknande, är det tänkt att besökarna sköter själva när det behövs.

Förutom att visa hänsyn till varandra, som på alla kommunala idrottsanläggningar, gäller på Isbiten också att man inte får ha klubbor, bollar eller puckar. Det finns heller ingen sarg runt isytan. Anledningen är att Isbiten ska uppmuntra till spontan skridskoåkning för alla åldrar, vilket blir svårt på en begränsad yta om det samtidigt spelas hockey eller bandy där.

Sportoteket på Sundbybergs IP
Vid Isbiten på Sundbybergs IP finns också det så kallade Sportoteket, där du kan låna skridskor och hjälm för att åka. Sportoteket är öppet klockan 10–16 på lördagar och söndagar samt under jul- och sportlovet (ej jul- och nyårshelgen). Då kan vem som helst provåka skridskor, även om man inte har egna eller har gjort det tidigare.

Nytt reportage efter invigningen
Ett nytt reportage om Isbiten i Ursvik kommer en bit in på nästa år, då anläggningen förhoppningsvis har kunnat köras ett tag i härligt vinterväder. Då ska vi också berätta lite mer om det bakomliggande konceptet Generation Hockey, som stöttas av bland andra Mats Sundin, Peter Forsberg, Börje Salming, Douglas Murray och Anders Hedberg.

Innan dess är du som sagt både varmt, kallt och hjärtligt välkommen till invigningen i Aktivitetsparken den 16 december – och därefter att åka så mycket du vill när det finns is.