Sommarläsning: Ursvik genom tiderna

20 juli 2017

Du kanske behöver en paus och lite omväxling mellan doppen, måltiderna, utflykterna och umgänget med släkt och vänner? Här erbjuder vi spännande läsning om hur det var i Ursvik förr i tiden. Det är lätt att glömma bort att nybyggda områden också har en historia. Och Ursviks går riktigt långt tillbaka i tiden. 

På vår historiesida (se länk nedan) kan du på bara några minuter göra en tidsresa på flera tusen år. Historiens vingslag känns mer påtagliga och kittlande när det handlar om en plats man har en relation till. En plats som ser helt annorlunda ut idag, men ändå är samma.

Det har hänt mycket spännande i Ursvik genom årtusendena. Några axplock:

Offerstenen från bronsåldern, som var ute på en mer än 100 år lång resa innan den äntligen fick komma tillbaka till skogen norr om Ursvik.

Gabriel Kristiernsson Oxenstierna, den ende i den välkända adelssläkten som överlevde Stockholms blodbad 1520, och kom att bli ägare av Ursvik.

Gustaf de Laval och Graham Brothers, som bedrev industriverksamhet i Lilla Ursvik. De sistnämnda bröderna tillverkade hissar, och därför byggdes det höga, smala testtornet som syns vida omkring.

Militären dominerade området under 1900-talet, med övningar på Järvafältet och avancerad forskning och utveckling i Ursvik. Här tillverkades krut i ett stort bergrum med egen tågförbindelse, och här forskades om bland annat kärnvapen och undervattensteknik.

Så nog har Ursvik en intressant historia – väl värd att spendera en stund i hängmattan eller fåtöljen med. Trevlig läsning!

Länk till sidan om Ursviks historia