Säsongsstart för bonde söker odlingslåda

13 april 2017

Succén med att erbjuda Ursviksbor odlingslådor fortsätter i år och intresset har varit större än någonsin. På årets första träff för odlarna låg det förväntan i luften och det pratades om allt från smultron och jordgubbar till aubergine och potatis.

Trots ett ruggigt väder var ungefär 30 personer på plats när säsongsstarten drogs igång för odlingslådorna i Ursvik. Och det var en blandad grupp med både män och kvinnor, unga och gamla. Träffen leddes av Linda Schilén, som till vardags är trädgårdsmästare. Hon delade med sig av sina bästa råd och delade också ut sin bok om hemmaodling till de första tio som kom.

 

16 nya lådor
Träffen var något tidigt satt för det är egentligen ingen idé att sätta något i jorden förrän i början av maj. Men den tidiga förträffen gav alla amatörodlare möjlighet att få inspiration och kunskap om det som komma skall. Och som trädgårdsmästare Linda berättade på träffen så finns det ändå mycket som man kan göra redan nu, bland annat börja för-gro det man vill odla hemma i lägenheten.

Eftersom intresset var enormt inför årets tilldelning av odlingslådor var tanken från början att man skulle lotta vem som skulle få en låda. Men tack vare resolut ingripande från de ansvariga köptes istället extra lådor in, så 25 gamla lådor kompletterades med 16 nya.

Årets uppsättning av odlare bestod av en blandning av veteraner med flera tidigare års odlingar på nacken och rena nybörjare. På träffen kunde de nya och mer erfarna odlare utbyta tips och erfarenheter. Surret och den trevliga stämningen ackompanjerades av god dricka, frukt och kakor.

 

Flera ton jord
Innan träffen avslutades tog många tillfället i akt att fylla lådorna med ny jord. Hela 220 säckar a 40 liter hade köpts in och det blev en hel del bärande innan jorden låg fint i lådorna. För den som inte hade möjlighet att fylla sin låda vid det här tillfället finns det fortfarande jord kvar vid stadsodlingen, redo att användas för lådorna.

Gruppen kommer också att samlas i samband med Ursviksdagen för att följa upp och ta nästa steg i odlingsprocessen. För att underlätta samvaron framöver kommer det ordnas en bänk där man kan fika och även sandlåda i anslutning till odlingen.

Ställ dig på väntelista
Trots expansionen med fler lådor är det fortfarande några som befinner sig på väntelista. Och har du ännu inte anmält dig är det fortfarande möjligt att ställa dig på väntelistan, skicka ett mail till anna@ursvik-kb.se