Skidor och Tiramisu

5 januari 2017

”Ur spår!”, hör vi ropas bakifrån. Vi flyttar oss snabbt och ser hur ännu en grupp skidåkare susar förbi oss i spåren vid Ursvik. Solen skiner och det är inte svårt att förstå att de här skidspåren är ett av norra Storstockholms populäraste utflyktsmål på vintern.

Ursvik.Vinter-0170

Ung som gammal, nybörjare och proffs, alla samsas de i skidmeckat så fort snön faller. Här finns något för alla. Från det platta lättåkta stadionvarvet, där du kan glänsa och få glada tillrop från dem som tagit paus med varm choklad, till det mer utmanande 15 kilometersspåret där den kuperade terrängen kan utmana dig som ett världscuplopp.

Vi står kvar tills det börjar skymma och ser hur skidor och pjäxor packas ihop allt eftersom. Någon pratar om after-ski på Mateos. Låter fint, tänker vi, och sitter snart med en Tiramisu i värmen på Marieborgsgatan.

För de ursviksbor som likt Stig-Helmer ännu inte tagit de första stavtagen ännu,
finns ett bra första steg här.