Julgransplundring med kraschat pepparkakshus

20 januari 2017

Fredagen den 13 januari var verkligen inte någon otursdag. Tvärtom var det en riktig turdag för alla Ursviks barn. I Svenska kyrkans lokal på Stallgatan möttes stora och små av julmusik, pyssel och gofika. Det var julgransplundring, den årliga traditionen där man firar att julen är över för den här gången.

Den mysiga lokalen fylldes snabbt under fredagseftermiddagen av ett 50-tal barn som roade sig med pyssel och lek i alla dess former. Medan vissa gjorde kreativa kungakronor och tiaror ägnade sig andra åt att göra ansiktsmasker inspirerade av djurens rike.

I den skimrande granens grenar hängde fina presenter i olika färger och alla barnen fick plocka ner och ta med sig en liten present. Sen dröjde det inte länge innan blickarna riktades mot det välfyllda fikabordet som förutom nyttig frukt också bjöd på läckra bullar och muffins.

Bullfika

Granen fortsatte att glimra under hela eftermiddagen, helt ovetande om att dess dagar nu var räknade. För att ge den så fint slut som möjligt samlades både barn och vuxna runt den och sjöng om allt från små grodor till musikanter från Skaraborg.

Med fulla magar och slutdansade kroppar återstod en sista uppgift. Ett fantastiskt pepparkakshus hade donerats till julgransplundringen med den specifika instruktionen att det skulle förstöras av de närvarande barnen.

Julgranspresent   Julgranspresent1

Med en hammare som var större än de flesta av barnen påbörjades det mödosamma arbetet att demontera, eller snarare krascha, det fina pepparkakshuset. Arbetet väckte mycket glädje hos både vuxna och barn som hejade på.

Med utdansad gran och nygjorda dekorationer att leka med hemma var det sen dags för föräldrar och barn att tänka på refrängen. Men ljusen och skratten från en lyckad julgransplundring spred sig långt ut i januarimörkret.

Stort tack till alla stora och små som kom och gjorde detta till en underbar eftermiddag! Och du, om du ännu inte hunnit kasta ut granen ännu, kan du göra det HÄR