Den perfekta bisysslan – att slunga honung

26 september 2016

På kvällen den 7 september var det dags att skörda frukterna av Urviksbinas idoga arbete. Intresset var stort och ett 30-tal bifaddrar i olika åldrar fanns på plats i projektkontoret för att slunga honung och få med sig lite av den gyllengula sötman hem.

Det var en fin brittsommarkväll och det låg förväntan i luften när ett 30-tal bifaddrar hade samlats i projektkontoret på Ladugårdsgatan 27. Som vanligt var det Filip Gustafsson från Bee Urban som berättade och instruerade.

Den som ville kunde prova riktiga biodlardräkter, även om det inte fanns några bin i lokalen. Däremot fanns det gott om honung på de vaxkakor som hade hämtats från kupan några hundra meter från projektkontoret.

Biodlare

Vaxkakorna sitter i träramar och behöver skrapas rena från bivax innan de kan sättas i centrifugen för att slungas, så att honungen lossnar. Filip instruerade hur de tre arbetsmomenten – skrapning, slungning och upphällning – skulle genomföras. Därefter turades barn och vuxna om att jobba i en effektiv skiftproduktion. Resultatet blev ett stort antal honungsburkar, som försågs med någon av de tre etiketterna för Ursvikshonung.

När arbetet var klart fördelades de flesta burkarna på bifaddrarna och några sparades i projektkontoret. Hela processen tog ett par timmar, och det var nöjda och glada bifaddrar som gick hem med färsk och nyslungad Ursvikshonung. Lokalproducerat var ordet!

Fler foton från bislungningen:

Skrapning2

Slungning

Honung

Bikupa6