Stort intresse vid bikupan

3 juni 2016

Ursvik visade sig från sin bästa sida den varma sommarkväll när bifaddrarna samlades för ett första möte vid bikupan. Över trettio vuxna och barn kom för att titta på bina, ställa frågor och lyssna på när Bee Urban berättade om binas fascinerande liv.

Det är stadsbyggnadsprojektet Ursvik, som består av de markägare och byggherrar som driver utvecklingen av Ursvik tillsammans med Sundbybergs stad, som bjuder in boende i Ursvik att delta i skötseln och lära sig mer om bin. Förra året var det första och i år var intresset ännu större. Över 20 familjer anmälde sig som bifaddrar när Bee Urban besökte Ursviksdagen. Förutom ett första möte kommer två träffar ske innan alla samlas för att tillsammans slunga den honung som  de sextio tusen bina samlat under sommaren.Om vädret blir bra kan varje bifadder få med sig minst ett par burkar närodlad Ursvikshonung hem.

Filip Gustafsson på Bee Urban berättar att bina i Ursvikskupan klarat vintern bättre än förväntat. Våren är alltid en kritisk tid eftersom bina är känsliga om temperaturen växlar mycket. Den nya drottningen mår bra och bina är starka. Eftersom bina flyger hela tre kilometer så når de ända till Spånga i väster, Helenelund i norr och bort till Ursviks motionsgård när de letar efter nektar. Många blommor som får hjälp till pollinering alltså.

Läs mer om projektet här.