Aktuellt

16 februari 2018

Ta chansen och ge dig ut på hal is

Isbiten är ett projekt för att få fler att upptäcka skridskoåkning. Nu står isbanan i Ursvik och erbjuder spännande möjligheter för alla Ursviksbor att ge sig ut på hal is.

27 januari 2018

En truck kommer lastad – med gott bröd

Med start nu på söndag, 28 januari, hittar du Bageritrucken vid Aktivitetsparken mellan klockan 11-14. Den är lastad med färskt bröd och goda bakverk – allt bakat samma dag, med fina och riktiga råvaror.

18 januari 2018

Ursvik – i nationens intresse

I det topphemliga militärområdet bedrevs avancerad militär forskning och utveckling inom bland annat kärnvapen, undervattensteknik, stridssimulering och försvarsanalys. Spionexperten Johan Öhgren berättar om ett helt annat Ursvik.

28 december 2017

Ett år i revy – från pizzor till parkour

Nu går 2017 mot sitt slut och det är dags att summera vad som har hänt. Vi kan se tillbaka på ett spännande år då Ursvik har växt och utvecklats. Ett år då vi tillsammans har fortsatt odla och skapa den positiva och omtänksamma Ursviksandan. För att hjälpa minnet på traven har vi samlat ihop några av godbitarna från året som gått.

22 december 2017

God Jul!

Det är dan före dan före dopparedan och i vart och varannat hus förbereds det för julens traditioner. Vi blickar upp mot himlen och önskar oss snö och håller tummarna för att tomten dyker upp.

14 december 2017

Lussekatter lyste upp luciamorgonen

På luciamorgonen delades det ut både leenden och lussekatter i Ursvik. Se bilderna från den fina marschallprydda morgonen.

12 december 2017

Slipa grillorna – isen är på väg till Ursvik!

Ta fram skridskorna för nu kommer Isbiten – kommunens satsning på mobila isytor för spontanåkning – till Ursvik! På lördag är det invigning med tal, skridskouppvisning, korv och dryck i Aktivitetsparken. Alla är varmt – eller ännu hellre kallt – välkomna!

11 december 2017

Ursviks julmarknad – en ny härlig tradition!

Den andra söndagen i december gick Ursviks julmarknad av stapeln med både besöks- och utställarrekord. Det var en dag fylld med omtanke och julkänslor som sprakade.

6 december 2017

HSB bygger kvarteret Atomen

HSB har köpt kvarteret Atomen av Bonava. Här planeras 63 nya bostäder med ett högt och fritt läge vid Forskarparken. Säljstarten beräknas till andra kvartalet 2018 och preliminär inflyttning är 2020.

4 december 2017

Ny förskola i Ursvik – Forskaren vill bli ett med naturen

Snart öppnar nya förskolan Forskaren i Ursvik. Förutom miljöcertifiering och integrering med naturen är fokus på den så kallade Reggio Emilia pedagogiken.

23 november 2017

Välkommen till Ursviks julmarknad 10 december

Julen närmar sig och snart är det äntligen dags för årets julmarknad i Ursvik. Doften av jul kommer garanterat sprida sig bland kvarteren och alla barn får såklart lämna sin önskelista till tomten.

21 november 2017

Arkeologi och Ursviks spännande historia intresserade många

Onsdagen den 15 november presenterades den arkeologiska utgrävningen nedanför Gamla Enköpingsvägen. De flesta åhörare som först samlades på plats var lite äldre, men snart anslöt en stor grupp förstaklassare från Älvkvarnsskolan.

14 november 2017

Invigning av nya ljusslingan och cykelservicestationen

Kom på invigning av nya ljusslingan och en ny lekfull station för cykelservice i Ursviks motionsgård.  På torsdag invigs både den nya ljusslingan i femkilometersspåret och en ny kul station för cykelservice i Ursviks motionsområde. Cykelservicestationen är formgiven av konstnären Andreas Hammar och har bland annat en mekanisk cyklande anka (måste ses!). Alla som är […]

9 november 2017

Var med och sälj på Ursviks julmarknad

  Den 10:e december är det dags för Ursviks julmarknad och nu söker vi dig som vill vara med och sälja ditt godis, bakverk, julpynt eller hantverk. Det kostar inget att vara med och bord med tak ingår. Även fast det känns som att det är långt kvar till jul, är det full fart med planeringen av årets julmarknad […]

7 november 2017

Boendeparkering på Gamla Enköpingsvägen

Två förbättringar har genomförts gällande boendeparkeringen på Gamla Enköpingsvägen öster om Oxenstiernas allé.

3 november 2017

Bättre träningsmöjligheter med nytt ljus

Med ny belysning blir Ursviks motionsspår ännu mer tillgängliga och dessutom blir det mer skonsamt mot miljön. Stockholms bästa motionsspår blir dessutom bättre skyddade mot strömavbrott.

27 oktober 2017

Visning av arkeologisk undersökning i Ursvik

Arkeologer från Stockholms läns museum kommer till Ursvik för att undersöka lämningarna efter ett så kallat ryttartorp. Den 15 november hålls också en öppen visning för alla nyfikna.

25 oktober 2017

Halloween i Ursvik

Lagom till att höstmörkret lagt sig över vår stadsdel kommer en av höstens roligaste familjehögtider, halloween. Häng med på gemensamt halloweenfirande, ordnat av lokala eldsjälar. Kom med utklädda barn till Älvkvarnsskolan kl. 17, fredagen den 27 oktober.

13 oktober 2017

Tvärbana till Ursvik börjar byggas vid nyår

Det närmar sig det första spadtaget för tvärbanan i Ursvik. Innan årsskiftet är byggstarten planerad och den första etappen till Ursvik ska vara klar år 2021. Den andra etappen till Kista och Helenelund väntas vara klar år 2023.

10 oktober 2017

Disciplin med stort hjärta på Ursviks IP

Nån timme efter höstmörkret lagt sig över Ursviks motionsgård samlas ett 20-tal personer för ett så kallat boot camp-pass. Även om det finns en något tuff jargong i kommunikationen kring boot camp, där ledaren exempelvis går runt med en jacka med texten ”PT from hell”, så finns det hela tiden ett stort hjärta med.

6 oktober 2017

Ursviks kollektivtrafik förbättras successivt

Sedan årsskiftet är SL-bussarnas turtäthet i rusningstrafik betydligt högre än tidigare. Det var ett viktigt steg på vägen till en bättre kollektivtrafik i Ursvik.

29 september 2017

Snart kommer brandbilen – med wraps

På onsdag den 4 oktober rullar en gammal amerikansk brandbil in i Ursvik. Men ta det lugnt, det brinner knappast i knutarna. Istället är det Therese och Noomis fantastiska glödhoppawraps som står för uppståndelsen. Med seger förra året i ”Årets Street Food” i bagaget vill The Kitchen Crew, som de officiellt heter, bjuda in Ursviksborna till sin härliga röda food truck.

22 september 2017

Boendeparkeringen övergår till Sundbybergs stad

Från och med lördagen den 23 september kan du boendeparkera med tillstånd från Sundbybergs stad i hela Ursvik på markerade p-platser. Läs mer om vad som gäller under övergången från Q-Park till kommunens parkeringsövervakning.

20 september 2017

Släpp loss din skaparkraft i BRF Kreatören

Tillhör du dem som trivs i lägenhet, men ibland önskar att du bodde i ett stort hus med hobbyrum, cykelverkstad och en rejäl grönskande uteplats? I Bonavas nya projekt behöver du inte längre välja – här finns allt du vill ha.

12 september 2017

Honung för Ursvikssjälar

Förra veckan samlades alla Ursviks bi-faddrar för den årliga honungsslungningen, den avslutande delen av processen där honungen ska tas från bikupornas vaxplattor och läggas i fina burkar. Många var på plats och mycket honung blev det. Och så här ser såg det ut.

5 september 2017

Honungsfest i Ursvik

Kanske hör du surret på stan just nu – det är helt klart förväntningar i luften inför årets honungslungning på torsdag, den 7 september. Kom och träffa alla bifaddrar som under vår och sommar hjälpt till att sköta områdets cirka 60 000 bin.

4 september 2017

Indisk hetta på onsdag

Nu på onsdag fortsätter succén med food trucks i Ursvik. På tur att rulla in i området står Indian Street Food. Bilen parkeras på Marieborgsgatan, ner mot Oxenstiernas allé och på menyn står bland annat Grilled Chicken Tikka med Coriander Yogurt.

30 augusti 2017

Parkeringsinfo: Sundbybergs stad tar över efter Q-park

Den 1 oktober tar Sundbybergs stad över parkeringsövervakningen efter Q-park, som tidigare har skött den i delar av Ursvik. Detta påverkar både dig som boendeparkerar och korttidsparkerar.

29 augusti 2017

En inflyttad tv-stjärna

Philip Hanna är inte vilken frisör som helst. Bakom sig har han en lång karriär i Syrien där han drivit flera salonger med över 30 medarbetare. Han var också något av en kändis då han hade sitt egna programsegment på tv där han gjorde klassiska före/efter-inslag som visade nya frisyrer. Idag driver han frisörsalong i Ursvik.

23 augusti 2017

Vision 2030 för ett ännu bättre Sundbyberg

Nu har Vision 2030 tagits fram, med en ny och uppdaterad kompassriktning för att göra Sundbyberg till en ännu bättre kommun att leva, bo och arbeta i.

4 augusti 2017

Hon hjälper våra kroppar att klara årstiderna

Statistik visar att svenskar går mer på skönhetssalonger än någonsin tidigare och svenska kvinnor lägger i genomsnitt mellan 10 till 20 000 kronor per år på behandlingar. Och nu finns bättre möjligheter än någonsin för Ursviksborna att haka på trenden med nyöppnade salongen Max Bella.

31 juli 2017

Träff för alla bi-faddrar

Den 9:e augusti är det dags för alla bi-faddrar att träffas vid kupan för att hälsa på bina och provsmaka honungen! Vi vill även få in förslag på etikett till årets honungsburk, så lämna ditt förslag när vi ses.

28 juli 2017

Vegan Schmegan kommer tillbaka!

Nästa vecka, onsdagen den 2/8, kommer en omtyckt food truck tillbaka till Ursvik. Vegan Schmegan bjuder på sina färgstarka kreationer med inspiration från olika delar av världen.

20 juli 2017

Sommarläsning: Ursvik genom tiderna

Passa på att göra en spännande tidsresa och ta reda på vad som hänt i Ursvik sedan långt före Kristi födelse. Historiens vingslag känns mer påtagliga och kittlande när det handlar om en plats man har en relation till. En plats som ser helt annorlunda ut idag, men ändå är samma.

14 juli 2017

Stockholms bästa motionsspår – precis runt knuten

En vanlig syn här i Ursvik är semesterlediga motionärer som snörat på sig skorna och är på väg mot de fantastiska motionsspåren som ligger runt knuten. Och konstigt vore väl annars, för vi har faktiskt Stockholms bästa motionsspår, det visar ett nytt rikstäckande test.

7 juli 2017

Aktiviteter för sommarlovslediga

Även om sommaren är kort och det mesta regnar bort, så finns det massor med kostnadsfria aktiviteter att göra för unga i vårt närområde. Vi har listat ett urval av aktiviteter som vi tänker kan vara roliga för barn och unga i Ursvik.

28 juni 2017

Kryddstark start på sommaren

I takt med att solen lyser allt starkare och vi njuter av sommaren, fortsätter succén med food trucks i Ursvik. Näst på tur står Nees med sin thaimat.

27 juni 2017

Välkommen hit – till Ursviks nya ansikte utåt

Vår webbplats har sett likadan ut länge, så det var dags för en uppdatering. Platsen och webbplatsen är två sidor av samma Ursvik – en fysisk och en digital – som ska samspela med varandra.

22 juni 2017

Boendeparkering i Ursvik

På sistone har boendeparkeringen i Ursvik och andra delar av Sundbyberg diskuterats flitigt, både hos kommunen och bland de boende. Här reder vi ut vad som gäller tills vidare.

9 juni 2017

Sportbar med fokus på mat

Oavsett vilket som är ditt favoritlag så ska nya Ursvik Krog erbjuda en plats som förenar och ger alla sportintresserade möjligheter att följa favoritlaget tillsammans över en bit mat.

7 juni 2017

Grannsamverkan gör Ursvik tryggare

Trygghet är en avgörande faktor för att människor ska kunna trivas i ett område. I Ursvik finns två lokala grupper för grannsamverkan mot brott – en i Lilla och en i Stora Ursvik.

5 juni 2017

Hamburgarfest i Ursvik

Trenden med högklassig köttfärs och färska organiska ingredienser har gjort Stockholm till något av ett burgar-mecka. Och den 7 juni kommer några av de bästa burgarna med bil till Ursvik.

1 juni 2017

Ursviksskolan vann priset Årets byggnad

Det är här man hittar vinnaren av det prestigefyllda priset Årets byggnad i Sundbyberg. Ursviksskolan vann klart bland nio nominerade bidrag med hela 24 procent av de cirka 1500 rösterna.

24 maj 2017

Sol och tårtrekord på Ursviksdagen

Bra väder och stor uppslutning gav fina förutsättningar för årets Ursviksdag – som var den tionde i ordningen. Det innehållsrika programmet erbjöd något spännande för alla åldrar.

16 maj 2017

Ligger Årets byggnad i Ursvik?

Sundbybergs stad är en av de kommuner i Sverige som bygger mest. För att uppmuntra och uppmärksamma god arkitektur har kommunen instiftat priset Årets byggnad, där sundbybergarna får rösta fram sina favoriter.

12 maj 2017

Smile alla härliga Ursviksbor!

Ursviksdagen närmar sig och förberedelserna är i full gång. Vi kommer bland annat att ha ett litet fotoevent där vi fotograferar de härliga Ursviksbor som vill vara ansiktet utåt för vår fina stadsdel.

11 maj 2017

Välkommen till Ursviksdagen!

Söndagen den 21 maj är det återigen dags att fira Ursviksdagen som fyller 10 år. Ett perfekt tillfälle att träffa dina vänner och grannar och ha kul tillsammans på hemmaplan. Mycket är sig likt från tidigare år, men det blir också spännande nyheter.

5 maj 2017

De Fem Elementen – bostäder med hälsan i fokus

Genomtänkt arkitektur, ljus, rymd och ett högt fritt läge. Men inte bara det. Här skapas också – av ett riktigt spa-proffs – en härlig anläggning med relax och gym, som delas av de boende.

27 april 2017

Sjung in våren i Ursvik – allt du behöver veta om årets Valborg

Det kan vara svårt att tro när precis snön fallit utanför fönstret, men snart är det dags att fira vårens ankomst och Valborg. Och vad passar bättre än att göra det i Ursvik?

25 april 2017

Fantastisk hummus är på väg

Efter en lite kyligare period sägs värmen nu vara på väg. Och vad passar då bättre än att gå man ur huse och njuta av lite street food i form av bland annat riktigt god hummus?

13 april 2017

Säsongsstart för bonde söker odlingslåda

Succén med odlingslådorna fortsätter och intresset är större än någonsin. På årets första odlarträff låg förväntan i luften och det pratades om allt från smultron och jordgubbar till aubergine och potatis.

10 april 2017

Från 24 april till 4 maj städar vi Ursvik tillsammans!

Alla bostadsområden behöver städas ibland och det gäller förstås även Ursvik. I år städar vi samtidigt som Sundbybergs stad genomför sina årliga Skräpplockardagar.

29 mars 2017

Freds Food Truck till Ursvik

Onsdagen den 5 april går startskottet på en serie Food Trucks som kommer synas i Ursvik. Först ut är Freds Foodtruck en av pionjärerna inom Food truck-kulturen och har sedan 2012 glatt stockholmare med allt från pulled pork till fish tacos och quesadillas. Freds Food Truck rullar in på Marieborgsgatan och kommer att stå ner mot Oxenstiernas […]

24 mars 2017

Konsten är en del av Ursvik

Vi har nystat i bakgrunden till satsningen på konst i Ursvik och även tagit reda på lite mer om konstverken som du kanske passerar dagligen i vardagen.

7 mars 2017

Positiva svar om Milot

De undersökningar som Försvarsmakten genomförde i militärområdet (Milot) i somras visar att det inte finns någon risk för människors hälsa med dagens markanvändning. Ett par kompletterande undersökningar görs under våren för att säkerställa denna slutsats. Läs mer på Sundbybergs stads webbplats.

28 februari 2017

Hur får Ursviks gator och kvarter sina namn?

I takt med att Ursvik växer behövs nya gatu- och kvartersnamn. Nu senast har det planerade området kring Ursviks torg fått nya namn av Sundbybergs stad. Planarkitekten Manne Berndtsson berättar hur det går till när nya gator och kvarter ska döpas. I västra Ursvik blir bebyggelsen tätare och ännu mer stadslik än i övriga delar […]

27 februari 2017

Första spadtaget för The Tube

Trots att det var en av vinterns kallaste dagar fanns det mycket förväntan i luften. De första spadtagen skulle tas i byggprojektet The Tube, där 54 lägenheter med smart planerade utrymmen ska uppföras i Ursvik. Nästan hela huset består av enrummare som lätt kan omvandlas till tvåor. Alla boende får också tillgång till en privat […]

24 februari 2017

En skräddarveteran flyttar in

När vi är mitt uppe i livet med tvätt och fotbollsträningar kan det kännas härligt att det finns personer som Mohammad Albazi. Med ett smittande lugn och måttband runt halsen finns han där för oss, oavsett om vi behöver hjälp med en trasig klack eller ny nyckel. I den nya lokalen på Ursviks Allé erbjuder […]

23 februari 2017

Guide till sportlovsaktiviteter

Äntligen är det här, sportlovet. Lovet då alla barn får möjlighet att stänga skolböckerna och sätta på sig aktivitetskepsarna och släpa med sig föräldrar på allt från sagostund till hiphop-dans. För det finns ingen brist på aktiviteter i år, och glädjande nog är det mesta kostnadsfritt. För att göra det enkelt för alla ursviksbarn och […]

17 februari 2017

Sundbyberg hetast i Sverige

Under 2016 färdigställdes rekordmånga bostäder i Sundbybergs stad. Totalt blev det närmare 1 000 nya bostäder, vilket är en ökning med över 15 procent jämfört med året innan. Stadsbyggnadsprojektet i Ursvik bidrar förstås till de fina tillväxtsiffrorna. Sundbyberg är inte bara Sveriges till ytan minsta kommun. Det är också Sveriges idag hetaste utvecklingsområde, enligt kommunstyrelsens […]

13 februari 2017

Ny parkourhall lockar lekfulla

Många ser det framväxande Ursvik som en kontrastrik plats där avkoppling och äventyr förenas, där grönytor blandas med stadsmiljö. Så det känns naturligt att stadsdelen nu också blir värd för vad som är Stockholms första, och Sveriges största, parkourhall. För parkour kan upplevas som kontrasternas rörelse, ses som både en sport och en konstform, en […]

3 februari 2017

Missa inte invigningen – Sveriges största parkourhall

Du är förlåten om du ännu inte vet vad parkour är, men snart har du slut på ursäkter, för på lördag öppnas Sveriges största parkourhall i Ursvik. Parkour kan ses som en träningsform, en konst eller en livstil. Oavsett vilket så började subkulturen i Paris förorter på 80-talet för att därefter sprida sig över hela […]

29 januari 2017

Lilla Sara fick varmt mottagande

Pizza fyller nu sjuttio år i Sverige och lägligt nog för alla Ursviksbor som vill fira jubileet har Lilla Sara öppnat upp portarna på Ursviks Allé 57. Trots att Lilla Sara bara hunnit haft öppet ett litet tag märker de att pizzan numera har en självklar plats i den svenska folksjälen. Ägaren Umut Ozyer har […]

20 januari 2017

Julgransplundring med kraschat pepparkakshus

Fredagen den 13 januari var verkligen inte någon otursdag. Tvärtom var det en riktig turdag för alla Ursviks barn. I Svenska kyrkans lokal på Stallgatan möttes stora och små av julmusik, pyssel och gofika. Det var julgransplundring, den årliga traditionen där man firar att julen är över för den här gången. Den mysiga lokalen fylldes […]

5 januari 2017

Skidor och Tiramisu

”Ur spår!”, hör vi ropas bakifrån. Vi flyttar oss snabbt och ser hur ännu en grupp skidåkare susar förbi oss i spåren vid Ursvik. Solen skiner och det är inte svårt att förstå att de här skidspåren är ett av norra Storstockholms populäraste utflyktsmål på vintern. Ung som gammal, nybörjare och proffs, alla samsas de […]

16 december 2016

Ja till Tvärbanan i landstinget

I tisdags röstade landstingsfullmäktige i Stockholm ja till utbyggnaden av Tvärbanan från Ulvsunda till Helenelund, med två hållplatser i Ursvik. Det innebär att projektet startar nästa år och att Tvärbanan ska nå Ursvik år 2021. Den så kallade Kistagrenen av Tvärbanan kommer att bestå av åtta kilometer spår, tio hållplatser, 20 vagnar och en uppställningshall […]

15 december 2016

Ursviks julmarknad – en ung tradition

Gamla stans julmarknad firade nyligen 100 år och det är nog få stockholmare som inte har en relation till den. Långt yngre är Ursviks julmarknad. Den har inte ens ett år på nacken. Och det är nog få som hunnit skaffa en relation till den. Men det är också det som är så häftigt med […]

13 december 2016

Marschaller och lussekatter förgyllde morgonen

Det var en speciell morgon, en gemensam lucia i Ursvik. Och alla som var uppe tidigt fick vara med.

5 december 2016

Årets Första Pulkakaravan

De första snöflingorna hinner knappt landa på marken innan det skapas pulkakaravaner längs vägarna mot Ursviks pulkabackar.

30 november 2016

Tagga jultomten och vinn din mest önskade julklapp

Ett envist rykte säger att tomten kommer till Ursviks julmarknad den 3 december. Det här har lett till en intensiv diskussion mellan vuxna som påstår att jultomten inte finns och barn som vet bättre. För att bevisa sin existens har tomten utlyst en fototävling med riktiga tomtepriser. Gör så här för att vara med och […]

30 november 2016

Ny restaurang på Ursviks allé

I mitten av december kommer restaurangen Lilla Sara att öppna på Ursviks allé 57. Här ska bland annat serveras pizza, kebab, sallader och amerikansk panpizza. Öppettiderna blir generösa, och den som är hungrig kan välja mellan att äta på plats eller take-away. Krögaren på den nya restaurangen heter Umut Ozyer. Han har gedigen restaurangerfarenhet och […]

24 november 2016

Högt och fritt med utsikt

Serafim Fastigheters projekt Panorama erbjuder snygga och funktionella hus i bostadsrättsform, med inspiration från både engelska townhouses och nordisk tradition. Ett bekvämt och praktiskt boende med egen takterrass och lättskött tomt. Den 3 december är det säljstart för Brf Panorama Ursvik. Sammanlagt kommer kvarteret att bestå av 22 bostäder – tjugo i parhus och två friliggande villor. Parhusens […]

18 november 2016

Välkommen till Ursviks julmarknad den 3 december

Traditioner är ju oftast gamla, men vi behöver nya också. Därför vill vi som bygger i Ursvik bjuda in till en mysig julmarknad. Förutom försäljning av godis, bakverk, julpynt och hantverk, kommer det att bjudas på glögg, kaffe, varm choklad och lussekatter, samt roliga aktiviteter för barn och vuxna. Det kommer också att finnas information, […]

18 november 2016

Riksbyggen uppför 160 nya lägenheter

Nu är det klart att Riksbyggen kommer att starta en tredje etapp med bostadsrätter i Ursvik, denna gång i den västra delen av området. Byggstarten beräknas ske under 2018. Riksbyggen har tidigare uppfört bostadsrättsföreningarna Gläntan och Jubilaren i Ursvik. Nu blir det ett tredje projekt, den här gången på adressen Ladugårdsgatan 4. Läs mer i […]

9 november 2016

Snöröjningen jobbar hårt

Snöröjningen i Ursvik tvingas jobba hårt i dagens extremt ymniga snöfall. Som i alla områden som just nu får stora mängder snö på kort tid, kommer en helt normal framkomlighet inte att kunna garanteras hela tiden. Snöröjningen gör så gott de kan för att hinna med, och vi måste alla visa tålamod och även hänsyn så […]

7 oktober 2016

Lyckad invigning av Rinkebystråket

foto:rinkebystraket.se I slutet av september var det invigningsfest för Rinkebystråket – en helt ny handelsgata med restauranger, caféer, butiker, vardagsservice och tjänster. Solen sken och vindarna var friska när Rinkebystråket invigdes med en stor fest den 30 september. Först hölls en invigningsceremoni på Bytorget, med bandklippning och tal. Därefter erbjöds en mängd olika aktiviteter, mat, […]

7 oktober 2016

Undersökningen av Milot

Många undrar vad som händer på det gamla militärområdet, där det tidigare i år hittades spår av föroreningar i marken. Statusen idag är att provtagningar har genomförts och att resultatet nu sammanställs. I somras genomfördes en grundlig provtagning av mark och grundvatten i Milot. Beställare av provtagningen var den tidigare markägaren Försvarsmakten. På Sundbybergs stads […]

5 oktober 2016

Åtgärder för att minska buller och damm

Byggproduktion innebär alltid viss påverkan på närområdet, till exempel i form av buller, damm och byggtrafik. I Ursvik försöker vi minimera störningarna genom olika typer av åtgärder. För att minska bullerstörningarna får aktiviteter som låter mycket inte pågå före klockan 7 på morgonen eller efter 17 på eftermiddagen. Vissa undantag förekommer, till exempel för att […]

5 oktober 2016

Restaurang Mateos har ny ägare och lunchöppet

Sedan början av september har Mateos ny ägare. Restaurangen har också börjat servera dagens lunch med generösa öppettider och har utökat menyn. Mateos Restaurang & Bistro på Marieborgsgatan 4 har ny ägare sedan några veckor tillbaka. Han heter Abdulkadir Celik, kommer från Turkiet och har redan genomfört förbättringar. Numera kan man inte bara äta middag […]

26 september 2016

Den perfekta bisysslan – att slunga honung

På kvällen den 7 september var det dags att skörda frukterna av Urviksbinas idoga arbete. Intresset var stort och ett 30-tal bifaddrar i olika åldrar fanns på plats i projektkontoret för att slunga honung och få med sig lite av den gyllengula sötman hem. Det var en fin brittsommarkväll och det låg förväntan i luften […]

6 juni 2016

Arigato Sushi har öppnat

Äntligen! Så sa många Ursviksbor när Arigato Sushi öppnade den 1 juli. Här kommer förutom sushi att serveras enklare asiatisk mat. Den lilla lokalen rymmer åtta sittplatser för den som vill äta på plats, även om take-away är vanligast. Jens Huang som äger restaurangen berättar varför han fastnade för Ursvik: –  Det var en vän som […]

3 juni 2016

Stort intresse vid bikupan

Ursvik visade sig från sin bästa sida den varma sommarkväll när bifaddrarna samlades för ett första möte vid bikupan. Över trettio vuxna och barn kom för att titta på bina, ställa frågor och lyssna på när Bee Urban berättade om binas fascinerande liv. Det är stadsbyggnadsprojektet Ursvik, som består av de markägare och byggherrar som […]

25 maj 2016

Jordiga fingrar vid stadsodlingen

Trädgårdsmästare Linda Schilén, trädgårdsmästare och inspiratör och boende i Lilla Ursvik, välkomnade åtta förväntansfulla sällskap som hade anmält sig till årets stadsodling i Ursvik. Totalt är det 14 familjer som prövar lyckan i odlingslådorna där såväl smultron som potatis och sallad kan odlas. Eller varför inte blommor? De 24 lådorna har lottats ut bland de […]

20 maj 2016

Kall Ursviksdag med varm känsla

Tack alla ni som trotsade det kalla vädret och kom till vår egen dag! Årets Ursviksdag som gick av stapeln den 15 maj, var den åttonde i ordningen och har blivit en årlig tradition som stadsbyggnadsprojektet Ursvik arrangerar. Det var full fart på scenen med både sång, musik och dans som framfördes av barn från […]

30 april 2016

Ursviks motionsområde rustas upp

Motionsområdet i Ursvik ska rustas upp och göras mer tillgängligt. Det behövs bland annat en ny motionsgård, bättre skyltning, belysning, fler elljusspår och ett spår speciellt utformat för längdskidåkning. Dessutom föreslås nya start- och målplatser vid Milot i Stora Ursvik. Utvecklingen av motionsområdet i Ursvik är en del av friluftsplanen för Sundbyberg, som kommunfullmäktige antog […]

12 april 2016

Ny restaurang med hälsomat från hela världen

Till hösten öppnar Nancys café och restaurang med med ett “Fresh Food” koncept som erbjuder ekologisk och närodlad mat och det senaste inom hälsomat. Här kan du beställa din wok eller sallad efter eget önskemål och äta på plats eller på uteserveringen varma dagar. Platsen är Ursviks allé och öppningen är planerad till september. Nacys […]

10 april 2016

Cykel, trafik och tvärbanan

Tvärbanan – projektet framskrider sakta med säkert Stockholms läns landsting beslutade i höstas att fortsätta arbetet med tvärbanans Kistagren och två hållplatser i Ursvik. Just nu pågår planering, projektering och upphandlingar samtidigt som  markundersökningar mot Kista har påbörjats. Det som återstår nu är det formella genomförandebeslutet som väntas i juni och som innebär att byggnationen […]

30 mars 2016

Nu gör vi Ursvik fint!

I mitten av april sker en välbehövlig vårstädning i Ursvik. Då går Sundbybergs stad samt byggherrar och markägare som ingår i Stadsbyggnadsprojektet Ursvik, samman för en gemensam insats i området. Det byggs mycket i Ursvik och från de olika byggarbetsplatserna har en del skräp spridits vidare och hamnat utanför stängslet. Till det kommer en hel […]

14 mars 2016

Fotbollsskolor i Ursvik 2016

Ursvik IK anordnar återigen fotbollsskola på Ursviks IP för olika åldrar. Fotbollsskola för knattar födda 2009-2011 Detta är kanske små tjejer och killars första kontakt med en fotboll där det handlar om att ha kul och leka med bollen!  Även de som redan har börjat spela fotboll är välkomna. Plats: Ursvik IP (konstgräs) – iförda […]

9 mars 2016

Avstängning av gång- och cykelväg på G:a Enköpingsv.

Nu kommer en spännande och intensiv tid på området vid Forskarparken (FOI kullen). Byggherrarna NCC, Järntorget, Wåhlin Fastigheter och Lean Fastigheter bygger tillsammans ungefär 1000 bostäder på platsen. Markarbeten har pågått en tid och till sommaren och hösten 2016 planeras husproduktionen starta. Området byggs sedan etappvis och de första inflyttningarna på kullen väntas 2017/2018 för […]

9 mars 2016

Föräldravecka i Sundbyberg

Sundbybergs stad ordnar en föräldravecka den 12-17 mars då du som förälder eller vårdnadshavare till barn i olika åldrar kan se vad som erbjuds året runt i Sundbyberg av kommunala och andra aktörer. Det blir flera intressanta föreläsningar och andra aktiviteter och vissa av dem är riktade till både barn och föräldrar. Läs hela programmet […]

3 mars 2016

Mammaträning i Ursvik

Nu arrangerar Healtymum gruppträning för mammor vid Ursviks motionsgård på onsdagar kl. 10.00-11.00. Träningen leds av Martina Lindblom och startar den 9 mars fram till den 29 juni . Gå till www.healthymum.se för mer information och anmälan. Det finns plats för 12 deltagare per pass.

18 februari 2016

Evakueringsboendet i Ursvik avvecklas

I början på mars stänger evakueringsboendet för flyktingar i Ursvik eftersom behovet av tillfälliga boenden minskat. Sedan det öppnade i oktober förra året har mer än tusen människor bott här under sin första tid i Sverige. Engagemanget från de boende i såväl Ursvik som från andra håll har varit stort. Nu flyttar de kvarvarande asylsökande […]

10 februari 2016

Bakelser på Dodis Café

En grå februaridag tar några av oss från Ursviksprojektet en kopp kaffe och en semla på nyöppnade Dodis café på Ursviks allé 18. Dodi och Camilla har bara haft öppet ett par dagar och laddat upp med såväl smörgåsar som goda bakverk. Dodi berättar: ”Vi kommer bara att ha svenska produkter här. En del som […]

21 januari 2016

På hal is i aktivitetspark

Kom och åk skridskor! Nu finns det en mindre isbana spolad i aktivitetsparken i Ursvik. Kultur- och fritidsförvaltningen i Sundbybergs stad spolar och sköter om isbanan.

21 januari 2016

Fanfaren reser sig

Nu reser sig stommen på HSBs projekt Fanfaren som byggs i Ursvik. Här byggs många små lägenheter vilket efterfrågas idag. HSB har mött marknaden och bygger 59 små bostadsrätter i sitt projekt längs med Gamla Enköpingsvägen med planerad inflyttning våren 2017. Allt hos HSB är slutsålt idag.